banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Magyar tannyelvű iskola épül Zilahon az egykori „pionírház” helyén

Lebontották a Zilah szívében lévő egykori „pionírházat”, helyébe a Királyhágómelléki Református Egyházkerület magyar felekezeti iskolát épít.

A Cloșca utca 27. szám alatt lévő 7625 négyzetméter területű telken egykoron impozáns, villaszerű épület, gazdasági udvar, ólak, kocsiszín és gyümölcsös volt, amelyek az 1930-as évek közepén Bikfalvi Irén (1907–1979) és családja tulajdonát képezték.

A második világháború utáni kommunista román hatalom a jobb módú családokat leépítette, földjeiket elvette, lakásaikból elűzte. Azzal az indokkal, hogy az új politikai helyzetben az ifjúságnak szüksége van az ingatlanra, a tulajdonost az ingatlan „bérbeadására” kötelezték, de valójában 1951–1952 között elállamosították a családi házat. Az eredeti 7625 négyzetméteres telekről 1968-ban a SRI (titkosszolgálat) leválasztott 1623 négyzetméter területet, amire egy „vendégházat” épített. A Traian lakónegyed létrehozásával és az úthálózat bővítésével további részeket faragtak le. Így lett az eredeti telekkönyvezett 7625 négyzetméter területből 7040 négyzetméter – mesélte Bikfalvi Endre örökös.

A régi épületnek már csak hűlt helye van | Fotók: Kulcsár Mária

Az államosítást követően Bikfalvi Irén saját lakás nélkül maradt, utolsó lakhelye a család által építtetett alagsorban, a mosókonyhában volt, kicsi és rideg helyen, ami megbetegedéséhez, utólag halálához vezetett. Ott élte le utolsó éveit, napjait, miközben több mint húsz évig házában, fölötte dorbézoltak a kommunisták. Az ingatlanhoz a 70-es években pionírházat építtettek, amelyet „hozzáragasztottak” a családi házhoz, így 50 éven keresztül bitorolták a helyet. Az udvarra mellékhelyiség került, teniszpálya, gokartpálya.

Bikfalvi Endre elmondta, 2001 előtt kártérítést kértek a hatóságtól, de visszautasították őket azzal az indoklással, hogy az eltulajdonításnak nem volt jogi alapja, nem jogszabály alapján államosították, hanem jogtalanul vették el. 2001-ben polgári peres eljárást kezdeményeztek, amelyet két év alatt megnyertek a tulajdonjog visszaállítása szempontjából, de a kártérítések, végrehajtások, felértékelések, rongálások stb. 20 évre kitolták a rendezést és használatbavételt, jelentős anyagi károkat okozva az örökösöknek. A visszakapott területet végül 2017 decemberében a Királyhágómelléki Református Egyházkerület vásárolta meg iskolaépítés céljából.

Jövő tavasszal elkezdik az iskola építését

Bara Lajos, a Zilahi Református Wesselényi Kollégium igazgatója elmondta, többen kérdezték, miért bontották le az egykori pionírházat, miért nem újították fel. ,,Az első terv alapján megtartottuk volna az épületet, viszont a mérnökök szerint az ingatlan statikailag nem lett volna időtálló, továbbá a régi épületet le kellett volna bontanunk. Megtarthattuk volna a hátsó részt, de akkor csak L alakban tudtunk volna építkezni. Több szakember véleményét kikértük, mivel sem esztétikailag sem anyagilag nem felelt volna meg a célnak, és mivel dombon van, támfalakat kellett volna állítani, rentábilisabb volt leradírozni és majd fentről menedékesen építkezni” – mondta az igazgató.

Az új tanintézmény látványterve

Az iskolaépítéshez minden jóváhagyást beszereztek, az építési engedély iránti kérelmet az épület leradírozása után nyújtják be, miután kivonták az ingatlant a telekkönyvi nyilvántartásból. „Ezt követően ezt beteszem utolsó papírként a dossziéhoz és benyújtjuk az építkezési engedély kérelmét. A tűzoltóságtól is megvan a jóváhagyás. Már közeledünk ahhoz, hogy leadhassuk a dokumentációt, és tavasszal elkezdhessük az építkezést” – tette hozzá Bara Lajos.

Az egyház 2017 szeptemberében vette meg a telket, két év kellett a dokumentációk elkészítéséhez. Az új iskola a város szívébe épül, mindenhez közel, könnyen megközelíthető helyen, és nagy előnye, hogy nem forgalmas területen. A dombról gyönyörűen látszik a központ, valamint a református és a katolikus templom.

A látványterv szerint az épület négyszintes lesz, 5573,30 négyzetméter teret biztosít a megfelelő oktatásra. 24 osztályterem, tornaterem, laboratóriumok és saját sportpálya biztosít majd minőségi oktatást az egyetlen Zilahon működő teljesen magyar iskolában tanulni vágyó ifjaknak.

Az egykori családi ház

„Az iskola 600 gyereket fogadna, mi jelenleg közel 500-an vagyunk, a Wesselényi név valószínűleg maradna, de mindenképp elhelyezünk majd az iskolaépület falán egy emlékplakettet Bikfalvy Irén emlékére. Harminc éven keresztül nem volt sporttermünk, az új épületben viszont már lesz. Ha minden a tervek szerint halad, akkor minimum két év alatt elkészül az új magyar iskola. Tavasszal elkezdenénk és 2023 végére talán sikerülne befejeznünk. A mostani iskolát jó lenne átalakítani szakiskolává, de erről még korai beszélni” – fejtette ki.

Bikfalvi Endre örökös kedvezően fogadta a kezdeményezést, az iskolaépítési tervet. Zárszóként így fogalmazott: azt gondolom, hogy „minden jó, ha a vége jó”, legyen így!

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?