banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Megszavazták: az önkormányzatok végre kezdhetnek valamit a kihasználatlan iskolaépületekkel

Eddig bürokratikus akadályokba ütközött, hogy az önkormányzatok más rendeltetést adjanak a használaton kívüli, egykori iskolaépületeknek. Erre a problémára ad megoldást a szenátusban döntő házként megszavazott törvénytervezet.

Az RMDSZ közleménye szerint ezentúl akár közösségi célokra is felhasználhatják az önkormányzatok azokat az ingatlanokat, amelyekben már nem zajlik oktatás és üresen állnak.

A jogszabály lehetővé teszi az önkormányzatok számára, hogy azokban az épületekben, amelyekben több mint 3 éve nem zajlik oktatási tevékenység, új rendeltetést határozzanak meg. Az eddigi szabályozások értelmében az önkormányzati tulajdonban lévő, nem használt ingatlanok rendeltetésének átminősítéséért oktatási minisztériumi beleegyezésre volt szükség, amely számtalan esetben bürokratikus okok miatt megadakályozta az átminősítés folyamatát.

Ilyen épületek többnyire vidéken vannak, ahol az elnéptelenedés miatt megszűnt az oktatás és több éve üresen állnak. A szabályozás ugyanakkor előírja, hogy ha újra szükség lenne az ingatlan használatára oktatási intézményként, a polgármesteri hivatalnak gondoskodnia kell arról, hogy az megfeleljen iskolának, derül még ki a szövetség közleményéből.

(Címlapi illusztráció forrása: Adobe Stock)

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?