Megkérdezik a háromszékieket az önkormányzatok munkájáról és magyarországi választásokról

Háromszék 2030 címmel indított közösségi konzultációt az RMDSZ háromszéki szervezete és a következő időszakban 50 000 háromszéki háztartást keresnek fel, hogy kikérjék a lakosság véleményét egyrészt arról, hogy milyen irányba szeretnék, hogy fejlődjön a településük és a megyéjük, másrészt, hogy miként vélekednek a jövő évi magyarországi választásokról.

„Nagyon fontos, hogy tudjuk, miről, hogyan gondolkodnak az emberek: így azokra a kérdésekre tudunk hangsúlyt fektetni, ami a közösség számára fontos. Van abban valami különleges, ha együtt tudunk jó döntéseket hozni” – mutatott rá Tamás Sándor. Az RMDSZ háromszéki elnöke szerint a tíz perc alatt kitölthető kérdőívből szeretnék megismerni a háromszéki emberek véleményét, terveit, hogy az önkormányzatok ez alapján emberközelibbé tehessék a közpolitikáikat.   

A háromszéki konzultációnak az is célja, hogy felkészüljenek a jövőre esedékes magyarországi országgyűlési választásokra. „Ahogy eddig is, ezután is segítünk az embereknek a magyar állampolgársági ügyintézésben, az elkövetkezőkben célirányosan szólítjuk meg az érintetteket, kiszállásokat szervezünk, házhoz megyünk” – fogalmazott a háromszéki tanácselnök.

Legyen lehetőség beleszólni a döntésekbe

Az erdélyi magyar emberek 63 százaléka olyan településen él, ahol magyar a polgármester, illetve a négy magyar megyei önkormányzati elnök másfél milliós lakosságot irányít, ezért az önkormányzatokat kell megerősíteni, mutatott rá Antal Árpád. Az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsának elnöke leszögezte: az erdélyi magyar emberek szemszögéből a legbiztonságosabb közigazgatási szint a helyi és megyei önkormányzatok és nem mindegy, hogyan teljesítenek.

Antal Árpád szerint a polgármestereknek és megyei tanácselnököknek nem mandátumokban, hanem nemzedékekben kell gondolkodniuk. Ugyanakkor az embereknek lehetőséget kell adni, hogy beleszóljanak a döntésekbe és együtt alakítsák ki a település- és megyefejlesztési stratégiákat, terveket. „Fontos a visszajelzés, hogy amiről az emberek azt gondolják, hogy jó az irány, arról megerősítsék a polgármestereket, megyei tanácselnököt, illetve amiről úgy gondolják, hogy máshová kell helyezni a hangsúlyt, arról fogalmazzanak meg kritikát” – mondta az elöljáró.

Segítenek a magyar állampolgársági ügyekben 

„Ugyanilyen fontos az, hogy nemzetpolitikai szempontból közösségünk részt vegyen abban a nemzetegyesítési projektben, amit 11 évvel ezelőtt Budapest elindított. Mi szeretnénk segíteni az embereknek, hogy ha még nem magyar állampolgárok, de szeretnének azok lenni, ez megtörténjen” – szögezte le Antal Árpád.

Eddig 4400 kérdőívet töltöttek ki a háromszéki emberek. Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Gelencén és Mikóújfaluban pedig már részeredmények is vannak. A konzultáció elindult Csernátonban, Esztelneken és Zágonban. Az elkövetkező héten pedig Sepsiszék, Kézdiszék és Orbaiszék, jövő héttől pedig Erdővidék településeit keresik fel a kérdezőbiztosok. A következő időszakban szeretnék bevonni az idősebb generációt, a tanácsosokat és parlamenti képviselőket, illetve a nőszervezet tagjait is a konzultáció lebonyolításába.

(Címlapkép: Kovács Zsolt)

Kapcsolódók

Kimaradt?