Koronavírus: ezek a Maros megyei intézmények részesültek a magyar kormány adományából

A járvány ellen az első vonalban harcoló Maros megyei intézményeknek, civil szervezeteknek és családorvosoknak osztották szét a magyar kormány védőfelszerelés-adományát, közölte az akciót lebonyolító RMDSZ. Az adományt a napokban több erdélyi megye településeire eljuttatták.

A hétvégén érkező adományból Maros megye 59 700 védőmaszkot, 600 db plexi maszkot, 18 000 védőkesztyűt, 1800 db cipővédőt, 2800 l fertőtlenítőszert, 3000 db orvosi védőruhát és 570 db védőszemüveget kapott.Védőfelszerelés-csomagokat kapott a Maros Megyei Klinikai Kórház, a Maros Megyei Mentőszolgálat, a dicsőszentmártoni, a szovátai és az erdőszentgyörgyi városi kórházak, a Maros Megyei Szociális és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság, több idősotthon, a Diakónia Keresztyén Alapítvány, a Gyulafehérvári Caritas, a Máltai Szeretetszolgálat, a Solidaris Egyesület, Divers Egyesület, Hifa Románia Egyesület, továbbá mintegy 250 családorvos, akik olyan településeken teljesítenek szolgálatot, ahol magyar közösség is él.

Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács és az RMDSZ Maros megyei elnöke megköszönte a magyar kormánynak, hogy ebben az egész világot sújtó krízishelyzetben is gondolt a külhoni magyarokra, ez a gesztus szerinte ugyanis azt mutatja, hogy komolyan veszik a „minden magyar felelős minden magyarért” elvet. „Az adományba kapott védőfelszerelések nagy segítséget jelentenek kórházainknak és az egészségügyben dolgozóknak, akik kulcsszerepet játszanak a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. A legnagyobb adományt a Maros Megyei Klinikai Kórház kapta, hiszen megyei szinten ebben a kórházban látják el a fertőzött betegeket. A családorvosok is az átlagosnál nagyobb veszélynek vannak most kitéve, hiszen ők továbbra is állandó kapcsolatban vannak betegeikkel, és biztosítják az alapvető orvosi ellátást. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy védőfelszerelés csomagot juttassunk a magyarlakta településeken dolgozó összes családorvosnak. Ez az adomány életmentő, hiszen lehetővé teszi, hogy az egészségügyben dolgozók sokkal biztonságosabb körülmények között dolgozzanak” - mondta az elöljáró.

Kovács Levente, az RMDSZ Maros megyei szervezetének ügyvezető elnöke kiemelte: „igyekeztünk úgy elosztani a kapott adományt, hogy mindazok részesüljenek belőle, akiknek szüksége van védőfelszerelésre. Külön ki szeretném emelni szociális szervezeteket, akik nagyon fontos munkát végeznek a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, hiszen több ezer idős vagy rászoruló személynek nyújtanak segítséget Maros megyében élelmiszer- és gyógyszerek beszerzésében, beteggondozás és lelki támogatás révén”. Kovács Levente ugyanakkor köszönetet mondott a polgármestereknek, a helyi RMDSZ szervezeteknek, illetve azoknak az önkénteseknek, akik segítettek az adományok szétosztásában.Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármesterjelöltje szerint az önkormányzati vezetők a mostanihoz hasonló krízishelyzetekben még nagyobb felelősséggel tartoznak közösségükért, és minden lehetőséget meg kell ragadniuk, hogy segíteni tudják a településükön élő embereket. Kiemelte „a magyar kormánytól kapott adomány nagy segítség a marosvásárhelyi közösségnek, és ennek köszönhetően nagyobb biztonságban dolgozhatnak azok a marosvásárhelyi orvosok, asszisztensek, valamint a civil szervezetek és önkénteseik, akik nap mint nap küzdenek azért, hogy a mi egészségünket védjék”. Soós Zoltán hozzátette „ahogy az már számtalanszor bebizonyosodott, a magyar kormány stabil pont az erdélyi magyarok életében. Ma, vészhelyzet esetén, amikor mindenkinek segítségre van szüksége, akkor sem hagytak magunkra és ez példa lehet minden döntéshozó számára. Most csak annyit tudunk üzenni, hogy köszönjük”. 

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?