Az adóreform miatt megugrott az alkalmazottak száma a mikrovállalatoknál

Ebben a szegmensben 300 ezerrel nőtt az alkalmazottak száma egy év alatt, míg a teljes munkaerőpiacon 110 ezerrel.

Januárban 1,41 millió munkavállaló dolgozott mikrovállalatoknál, míg egy évvel korábban csak 1,1 millióan, írja a Ziarul Financiar a munkaügyi felügyelőség tájékoztatása alapján. A 300 ezer új munkaszerződés a tavaly elfogadott változtatás következménye, melynek értelmében csak azok a mikrovállalkozások adózhatnak 1 százalékot az árbevételük után, amelyeknek van minimum egy munkakönyves alkalmazottjuk.Fotó: Pixabay

Ha a cégnek nincs egyetlen alkalmazottja sem, akkor a nyereség 16 százalékának megfelelő társasági adót köteles fizetni az idei évvel kezdődően. Egy cég akkor minősül mikrovállalkozásnak, ha az éves árbevétele nem haladja meg az 500 ezer eurót.

A legtöbben a kiskereskedelem terén működő mikrovállalatoknál dolgoznak, 197 764 személy. Építőipari cégeknél 180 560, fuvarozással foglalkozóknál 111 517, nagybani kereskedelemre szakosodottaknál pedig 93 217 munkaszerződés volt bejegyezve január 1-én.

A munkaerőpiac egészét tekintve a szerződések száma 6,67 millió volt. Ez 110 ezerrel haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

Kapcsolódók

Kimaradt?