Fityiszt mutat a román kormánynak az OMV Petrom

A cégvezetés azt állítja, az OMV Petromnak nem kell befizetnie a 60 százalékos extraprofitadót.

Nem szándékozik megfizetni az energetikai cégekre kivetett 60 százalékos extraprofitadót az OMV Petrom. Ezt a többségi osztrák tulajdonban levő vállalat vezetősége jelentette be, arra hivatkozva, hogy ez a kötelezettség csak azon cégekre vonatkozik, melyeknek bevételei legalább 75 százalékban kőolaj és földgáz kitermelésből, illetve kőolaj finomításból származnak. Az OMV Petrom esetében ez a feltétel nem teljesül, állítja a cégvezetés. A vállalat bevételeinek jelentős részét a benzinkutak adják, márpedig a kőolajipari termékek kiskereskedelme nem esik az extraprofitadó hatálya alá.Fotó: Facebook/Petrom

Az OMV egyúttal azt is közölte, hogy 150 millió euró értékben kifizeti az osztrák állam által kivetett extraprofitadót.

A pénzügyminiszter visszafogott stílusban nyilatkozott az ügyben, de megkérdőjelezte az OMV Petrom álláspontját. „Különbséget kell tennünk egy adóbejelentés és egy tőzsdei marketingnek minősülő bejelentés között” - idézi Adrian Câciut az economica.net. A tárcavezető szerint az előzetes pénzügyi adatokat februárban fogja közölni a vállalat, a véglegeseket pedig júniusban, s akkor derül majd ki, hogy kötelez-e bizetni az OMV Petrom az extraprofitadót.

Câciu hangsúlyozta, hogy ez az új adó nem az OMV Petrom ellen irányul, az egész ágazatra vetették ki. A pénzügyminiszter állítása bizonyos értelemben igaz, másrészt felettébb képmutató, az extraprofitadó ugyanis az OMV Petrom mellett egyetlen nagyvállalatot sújt, az állami tulajdonban levő Romgazt, melyből a kormány egyébként is annyi pénzt vonhat el osztalék formájában, amennyit akar.

A legnagyobb idegen kézben levő romániai cégeket tömörítő Külföldi Beruházók Tanácsa (FIC) az OMV Petrom mellett foglalt állást a vitában. A szervezet szerint azzal, hogy deceemberben bevezetett egy 60 százalékos adót, a bukaresti kormány veszélyezteti a gazdaság működését szabályozó jogi keret stabilitását és kiszámíthatóságát, ami létfontosságú a vállalatok optimális tevékenységéhez.

Az extraprofitadóról rendelkező 186-os sürgősségi rendelet december 29-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?