banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Öt nap alatt csaknem 28 ezerrel nőtt a teljes munkaidős szerződések száma

A teljes munkaidős munkaszerződések száma a részmunkaidős szerződések minimálbér szintjén történő megadóztatásának bejelentését követően nőtt: augusztus 4-én 5 621 537 ilyen szerződést regisztráltak, 27 974-gyel többet, mint 2022. július 31-én – derül ki a munkaügyi minisztérium csütörtökön közzétett adataiból.

„A nyilvános bejelentés után, hogy a részmunkaidős munkaszerződések a minimálbér szintjén adóznak majd, az új adótörvénykönyvben előírt kivételek szerint, az általános munkavállalói nyilvántartás (ReGES) a teljes munkaidős szerződések számának növekedését mutatja. Így míg július 31-én 5 593 563 teljes munkaidős munkaszerződés volt, addig augusztus 4-én 5 621 537” – szögezik le a tárca képviselői.

Illusztráció: Pixabay

Szerintük a részmunkaidős szerződések számának csökkenése azzal magyarázható, hogy ezeket teljes munkaidős szerződéssé alakítják át.

Arra is rámutatnak, hogy júliusban, a nyilvános bejelentés után is tapasztalható volt egy átállás a részmunkaidős szerződésekről a teljes munkaidős szerződésekre.

„Az intézkedés meghozatalára azért került sor, mert megfigyelték, hogy a részmunkaidős munkaszerződések száma meredeken emelkedett, meghaladta az 1,1 milliót, ami nagyon magas arány a romániai munkaszerződések teljes számához képest. Hasonló intézkedést hozott a román kormány néhány évvel ezelőtt, és az akkori eredmények kedvezőnek bizonyultak, azaz az intézkedés 300 ezer részmunkaidős munkaszerződés teljes munkaidős munkaszerződéssé alakítását eredményezte” – állítják a minisztérium képviselői.

A minisztérium képviselői tájékoztatnak, hogy a munkavállalók bizonyos kategóriáit (például a köztisztviselőket, a katonai személyzetet, az igazságügyi személyzetet stb.) nem kell bejelenteni az említett nyilvántartásba, de az országos adóhatóságnál (ANAF) nyilvántartásba veszik őket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?