Az EU-ban a román költségvetésbe folyik be a legkevesebb pénz a személyi jövedelemadóból

Az Európai Unió átlagának csupán a negyedét hajtjuk be idehaza ebből az adónemből, GDP-arányosan 2,4 százalékot.

Utolsó helyen áll Románia az Európai Unióban a személyi jövedelemadóból származó bevételek tekintetében, írja a Ziarul Financiar. Az EU átlagától az áfa és a profitadó tekintetében is elmaradunk némileg, derül ki az Eurostat adataiból, ami azonban a személyi jövedelemadót illeti, a helyzet egyenesen katasztrofális.

Tavaly a bruttó hazai termék (GDP) 2,4 százalékának megfelelő pénzösszeg folyt be az államkasszába személyi jövedelemadó formájában. Ez a negyede az Európai Unió 9,8 százalékos átlagának. A helyzet évek óta nem javul érdemben, ugyanis ez az arány 2018-ban és 2020-ban is 2,4 százalék volt, 2019-ben pedig még kevesebb, 2,3 százalék.Fotó: Agerpres

A jelenségnek több oka van. Az egyik az, hogy nemzetközi viszonylatban nálunk kifejezetten alacsony a jövedelemadó, mindössze 10 százalék. Fontos tényező, hogy Romániában a munkavállalók közel 20 százaléka – az informatikusok, az építőipari, az élelmiszeripari és a mezőgazdasági dolgozók, valamint a kutatók – mentesítve van a személyi jövedelemadó fizetése alól.

A mikrovállalkozások esetében a bér jellegű jövedelmek profitnak voltak álcázva, a kormány ezért csökkentette évi 1 millió euróról 500 ezerre ezen kategória bevételhatárát. Sok esetben az egyéni vállalkozóként (PFA) történő munkavégzés szintén a bér jellegű jövedelmek álcázására szolgált, ezért változtatta meg a kormány ezek adóügyi szabályozását is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Azt, hogy a behajtás elképesztően alacsony hatásfoka nem írható kizárólag az alacsony adókulcs számlájára, Bulgária példája igazolja. Ott szintén 10 százalék a személyi jövedelemadó, mely a GDP 3,3 százalékával egyenértékű bevételt hoz az államnak.

Csehországban a jövedelemadóból származó állami bevételek a GDP 3,7 százalékát teszik ki, Magyarországon a 4,1, Lengyelországban pedig az 5,4 százalékát.

Az utóbbi időben idehaza ismét előkerült a progresszív adórendszer bevezetésének témája, melynek a PSD a híve, bár egyszerűbb volna megszüntetni a meglévő méltánytalanságokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?