Bajban van a háromszéki kisvállalkozások egyharmada

Jelentős, mintegy 30 százalékos jövedelemkieséssel kénytelenek számolni az alkalmazott nélküli mikrovállalkozások, amelyek – ha nem vesznek fel senki – automatikusan profitadózóvá sorolnak be – hívta fel a figyelmet Debreczeni László sepsiszentgyörgyi adószakértő.

A szakember emlékeztetett, hogy az adótörvénykönyv módosítása értelmében jövő januártól automatikusan profitadó-fizetővé vállnak azok a mikrovállalkozások, amelyeknek jelenleg nincs alkalmazottjuk. Kovászna megyében például a cégek több mint egyharmada kerülhet emiatt nehéz helyzetbe, és veszítheti el nyeresége jelentős részét.

A Háromszéken működő 4884 aktív cég 34 százalékának, szám szerint 1661 vállalkozásnak ugyanis nincs alkalmazottja. Az adószakértő magyarázata szerint ezen cégek többsége olyan mikrovállalkozás, amelynek olyan kicsi a tevékenysége, hogy a tulajdonos-ügyvezető elvégzi a munkát, nincs szüksége alkalmazottra és az osztalékból él meg.Debreczeni László adószakértő | A szerző felvétele

Debreczeni László emlékeztetett, hogy az elmúlt években, ugyancsak az adózási változások miatt volt egy nagy hullám, amikor a vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemélyek (PFA) mikrovállalkozásokká váltak. Ők tehát olyan szakemberek, akik cégjük ügyvezetőiként tevékenykednek, és saját magukat tartják el a bevételből. A mikrovállalkozások jelenleg az üzleti forgalmuk után 3 százalékos adót fizetnek, ha nincs alkalmazottjuk, vagyis 100 lejnyi bevételből 3 lejt fizetnek be az államkasszába, illetve bevételük csak 1 százalékát fizetik adóként, ha van alkalmazottjuk.

Jövő év januárjától viszont változik az adózási rendszer, így, ha a mikrocégnek nincs alkalmazottja, automatikusan 16 százalék profitadót kell fizetnie az államkasszába. Ez azt jelenti, hogy 100 lejnyi nyereségből 16 lejt kell adózzon, továbbá az osztalékot a jelenlegi 5 százalék helyett további 8 százalék adó befizetésével tudja kivenni (ez minden cégre vonatkozik). Mindez jelentősen lecsökkenti az alkalmazott nélküli mikrovállalkozások jövedelmét, gyakorlatilag az érintettek elveszítik jövedelmük mintegy 30 százalékát – vélte Debreczeni László.

A mikrocégekre vonatkozó új szabályozás főként azon vállalkozókat célozza, akiknek más cégük is van, s adóoptimalizálás érdekében jegyeztek be mikrovállalkozást, ők viszont ezután is meg tudják oldani, hogy legyen legalább egy alkalmazottjuk, hiszen másik cégüktől áthelyeznek legalább egy munkavállalót, tehát az ő nyereségüket nem érinti az intézkedés, így a mikrovállalkozást működtető szolgáltató szakemberek lesznek az intézkedés járulékos vesztesei.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az intézkedés ellen emelt hangot Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is, aki korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a kisvállalkozások létét veszélyezteti az adómódosítás. A kamara elnöke szerint a Kovászna megyében működő cégek 90,5 százaléka mikrovállalkozás, és ezek 34 százalékának nincs alkalmazottja. „Ők nem adót akarnak csalni, hanem olyan kicsi a tevékenységük, hogy az ügyvezető elvégzi a munkát, nincs szüksége alkalmazottra, és osztalékból él” – mondta.

Kapcsolódók

Kimaradt?