Az adómódosítás hatásai: közel 15 ezer munkaszerződés szűnt meg augusztus első napjaiban

Az elmúlt hetekben sokkal több részmunkaidős szerződést bontottak fel, mint ahány új teljes munkaidőset kötöttek.

Beigazolódni látszik az üzleti világ jóslata, miszerint negatív következményei lesznek az adótörvénykönyv augusztus 1-től életbe lépett módosításainak. Az egyik leginkább kritizált módosítás értelmében a minimálbérnek megfelelő összegű társadalombiztosítási és egészségbiztosítási hozzájárulást kell befizetniük a részmunkaidős alkalmazottaknak abban az esetben is, ha a jövedelmük nem éri el a minimálbér szintjét.Fotó: Pixabay/Lucas Bieri

A munkaügyi felügyelet legfrissebb adatai szerint augusztus 3-án 994 958 részmunkaidős munkaszerződés volt bejegyezve az országban, írja az economedia.ro. Ez 126 ezerrel kisebb a június 30-i értéknél, míg augusztus első két napján 35 ezer részmunkaidős munkaszerződést szüntettek meg a munkáltatók.  

A 8 órás munkaszerződések száma azonban csak 95 ezerrel nőtt június 30. óta, ami azt jelenti, hogy összességében 31 ezer munkaszerződés szűnt meg a vizsgált időszakban. Az is egyértelmű, hogy az új munkaszerződések egy része nem annak az eredménye, hogy a korábban részmunkaidős alkalmazottakkal teljes munkaidős szerződést kötöttek volna.

Csak augusztus első napjaiban 14 500 részmunkaidős szerződés szűnt meg. Ezek elsöprő többsége, 1, 2, illetve 4 órás volt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Korábban vállalkozók és adóügyi szakemberek is hangsúlyozták, tömeges elbocsátásokhoz fog vezetni a kormány által bevezetett módosítás. A kis- és középvállalkozások országos érdekvédelmi szervezete (CNIPMMR) által végzett közvélemény-kutatásban megkérdezett cégvezetők 60 százaléka válaszolta azt, hogy el fog bocsátani részmunkaidős alkalmazottakat.

Az adótanácsadók szakmai szervezete (CCF) is bírálta a lépést, mondván, az a feketemunka malmára hajtja a vizet.

Kapcsolódók

Kimaradt?