Adószakértő: jövő évtől jelentősen átalakul a fizetésen kívüli juttatások rendszere

Szolgálati lakás, autó, telefon, kiszállás pénz, ebéd vagy ebédjegy, üdülési támogatás, fakultatív nyugdíj hozzájárulás, magán egészségbiztosítás, távmunka-támogatás – mindezek olyan bérek kívüli juttatások, amelyek egyrészt megkülönböztetik a vállalkozást a többi munkaadótól, másrészt segítenek a munkaerő megtartásában és ösztönzésében. Debreczeni László sepsiszentgyörgyi adószakértő arra hívja fel a vállalkozók és cégvezetők figyelmét, hogy jövő évtől jelentősen átalakul a fizetés mellett nyújtható előnyök rendszere.

Egy ügyesen összeállított fizetéscsomaggal az alapbérük közel egyharmadáig terjedő adómentes juttatásokat adhatnak alkalmazottaiknak a vállalkozók. Debreczeni László a kereskedelmi kamara által szervezett, legeredményesebb háromszéki vállalkozók gáláján tartott előadásában rámutatott: felmérések szerint a béren kívüli, adómentes juttatások a harmadik helyen vannak a munkavállalók elvárásai között, ezért érdemes élni a törvény által biztosított lehetőségekkel és ilyenekkel ösztönözni az alkalmazottakat.

A 2023 januárjától életbe lépő új szabályozás egyrészt tisztázza a béren kívüli juttatások rendszerét, másrészt a munkavállaló alapbérének 33 százalékára korlátozza a fizetés mellett adómentesen nyújtható juttatások teljes összegét, de a fizetési csomag minden elemének van egyéni limitje is. Az adószakértő leszögezte: a 33 százalékos felső határ nem érinti az étkezési utalványokat és az évente négy alkalommal felajánlható, legfeljebb 300 lej értékű ajándékutalványokat.Debreczeni László sepsiszentgyörgyi adószakértő | A szerző felvétele

Az új jogszabály megengedőbb a kiszállási pénzek (napidíjak) és az alkalmazottaknak nyújtható ebéd kapcsán – mutatott rá Debreczeni László. Egyrészt bővítették a napidíj fogalmát, amit eddig azoknak az alkalmazottaknak lehetett nyújtani, akik legalább 12 órán át más helységben tartózkodtak. Jövő évtől a munkaszerződésekbe bele lehet foglalni egy „mobilitási záradékot”, ami alapján a törvényben megállapított kiszállási pótlék 2,5-szeresének mértékéig (napi 40-50 lej) lehet juttatni annak az alkalmazottnak, aki például települések között közlekedik akár csak fél órát is. Másik újdonság, hogy a munkaadók napi 30 lej értékig ebédet biztosíthatnak dolgozóiknak, ami eddig nem volt elszámolható költség. Az érintetteknek ugyanakkor dönteni kell, hogy ebédet vagy ebédjegyet biztosítanak az alkalmazottaknak.

Debreczeni László arra is felhívta a vállalkozók figyelmét, hogy az alkalmazottaik rendelkezésére bocsátott szolgálati lakások bérleti díját adómentesen támogathatják a bruttó alapbér 20 százalékának felső határáig. Emellett a munkavállalóik és családtagjaik számára megtéríthetik a turisztikai és gyógykezelési szolgáltatások költségeit, de az erre szánt havi összeg nem lehet több mint az alkalmazott alapbérének 33 százaléka. A munkavállalók számára vonzó juttatás lehet a fakultatív nyugdíjpénztárba történő befizetés, személyenként évi 400 euró összeghatárig, továbbá a magán egészségbiztosítás, ami ugyancsak nem haladhatja meg az évi 400 eurót.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Mivel az elmúlt években széles körben elterjedt a távmunka lehetősége, az új jogszabály lehetőséget ad a munkaadóknak, hogy havi 400 lejes felső határig megtérítsék a távmunkában dolgozó alkalmazottjuk közüzemi költségeit, mint például az áram-, fűtés-, víz- és internet-előfizetést. Jövő évtől életbe lép az a rendelkezés, amely alapján a profitadót fizető vállalkozások adómentesen támogathatják alkalmazottaik gyerekeinek óvodai vagy bölcsődei kiadásait, erre minden gyerek után havonta 1500 lejt költhetnek, és ez az összeg az alkalmazott esetében sem számít adóköteles juttatásnak – hívta fel a figyelmet a szakember.

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?