Az eddiginél több pótszabadság jár az apáknak

Egy nemrég életbe lépett új jogszabály az eddigi 5 napról 10 napra bővítette az apáknak járó pótszabadságot, amit minden gyerekük születése után igényelhetnek, illetve 15 nap jár azoknak az újdonsült apukáknak, akik gyerekgondozási tanfolyamot is elvégeznek.

A szerző felvételeDebreczeni László sepsiszentgyörgyi adótanácsadó szerint a tanfolyamot elég egyszer elvégezni és az apa minden gyereke után jogosult 15 napnyi pótszabadságra. Fontos azonban, hogy az apasági pótszabadság nem jár hivatalból, azt az érintett alkalmazottnak igényelnie kell munkaadójától a gyereke születését követő 8 héten belül, szögezte le a szakértő.    

Debreczeni László arra figyelmezteti az érintetteket, hogy a 117/2022-es számú sürgősségi kormányrendelet megváltoztatja az apasági szabadság időtartamára vonatkozó szabályokat és a munkaadók kötelezettségeit. Mivel az apák eddig elvétve éltek a pótszabadság lehetőségével, a módosításoktól azt remélik, hogy több apa kap gyereke születése után szabadságot. A sepsiszentgyörgyi adótanácsadó ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy az apasági szabadság csak akkor jár, ha az érintett munkavállaló azt igényli munkaadójától a gyereke születését követő 8 héten belül.

Az új szabályok viszont arra kötelezik a munkaadókat, hogy tájékoztassák az apasági pótszabadsághoz való jogukról az alkalmazottaikat, ellenkező esetben 8000 lejes büntetést kockáztatnak. A tájékoztatás megtörténhet a cégen belül megszokott kommunikációs platformokon, emailen, hirdetőtáblán vagy akár a munkaszerződés kiegészítésével, az a lényeg, legyen bizonyíték arra, hogy az alkalmazottak – nők és férfiak – tájékoztatása megtörtént.

Dereczeni László szerint apasági pótszabadságra jogosultak azok a munkavállalók, akik egyéni munkaszerződéssel, megbízási szerződéssel, vezetői szerződéssel és sportolói szerződéssel rendelkeznek, vagy a közalkalmazotti méltóságból eredő tevékenységet végzők is, illetve az apasági szabadság szolgálati időnek (régiségnek) minősül. Az apasági szabadságot teljes mértékben a munkaadó béralapjából kell kifizetni és a 10 vagy 15 napra járó juttatásnak meg kell egyeznie a fizetéssel, illetve az apasági pótszabadság napjait nem lehet levonni az éves pihenőszabadságból.

Az adótanácsadó arra figyelmezteti a munkaadókat, hogy az apasági szabadságon lévőket nem lehet elbocsátani, hasonlóan a szülői szabadságon lévőkhöz, de a tilalom nem vonatkozik a munkáltató bírósági reorganizációja vagy csődje esetén. A tilalom ellen vétő cégek 3000 és 10 000 lej közötti bírságot kockáztatnak. A munkafelügyelők, de 4000 és 8000 ezer lej közötti összegre büntethetik azt, aki megtagadja az apai szabadság jóváhagyását. Szintén 3000 és 10 000 ezer lej közti összegre büntethető, aki hátrányos megkülönbözteti az apasági szabadságról visszatérő alkalmazottat, például nem a korábbi vagy azzal egyenértékű munkát ad neki. Az új szabályok csak az augusztus 29. után benyújtott kérelmekre vonatkoznak. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?