Az adómentességek eltörlését javasolja Romániának a Nemzetközi Valutaalap

A progresszív adózás bevezetését és az osztalék után fizetendő adó emelését is indokoltnak tartják.

Az adórendszer reformja nélkül Románia nem lesz képes a GDP 3 százalékára csökkenteni az éves költségvetési hiányát, vélik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakemberei. A nemzetközi pénzügyi szervezet Romániára vonatkozó jelentése szerint a kormánynak meg kellene szüntetnie az informatikai ágazatnak, az építőiparnak, a mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak nyújtott adómentességet. Az informatikusok nem fizetnek személyi jövedelemadót, míg az utóbbi három ágazatban dolgozók az egészségügyi biztosítás és a kötelező magánnyugdíj hozzájárulás fizetése alól is fel vannak mentve.Illusztráció: Pixabay

Az IMF szerint indokolt lenne felemelni az osztalék után fizetendő adó mértékét, illetve módosítani kellene a mikrovállalkozásokra vonatkozó adózási szabályokat is. A Nemzetközi Valutaalap munkatársai szerint túlzottan magas az évi 1 millió eurós árbevételi küszöb, mely alatt egy cég mikrovállalkozásnak minősül.

Az áfa tekintetében szintén sok a tennivaló. „A romániai áfarendszer hatékonysága az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban. Az áfa hatékonyságának az EU átlagára történő emelése az adóalap kiszélesítése és ésszerűsítése révén (…) a GDP 1,5 százalékának megfelelő bevételeket generálna” – olvasható a dokumentumban.

Az IMF szerint indokolt volna a progresszív adózás bevezetése is. „Átfogó reformra van szükség az adóalap megtisztítására valamennyi ágazat és bevételi forrás terén. A progresszív adózás bevezetése a magas jövedelműek számára plusz bevételeket teremtene és csökkentené a jövedelmi egyenlőtlenségeket” – áll a jelentésben.

A Nemzetközi Valutaalap küldöttsége múlt héten tett udvariassági látogatást Romániában, melynek során Nicolae Ciucă kormányfővel is találkozott.

Míg a kormány 5,8 százalékos költségvetési hiánnyal számol idén, az IMF szerint a deficit 6,75 százalék lesz.

Kapcsolódók

Kimaradt?