Átírta a járvány az erőviszonyokat a világgazdaságban

Kína sokat faragott az USA-val szembeni hátrányából, Brazília pedig már nem tartozik a világ tíz legnagyobb gazdasága közé.

Jelentős változások következtek be tavaly a világ legnagyobb gazdaságainak rangsorában, mivel több ország történetének legsúlyosabb válságán ment, illetve megy keresztül.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) adatai szerint 2019-ben a világ tíz legnagyobb gazdasága az Amerikai Egyesült Államok, Kína, Japán, Németország, India, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország Brazília és Kanada volt. Az USA bruttó hazai terméke (GDP) 21 433 milliárd dollár volt, míg a tizedik helyen álló Kanadáé 1 742 milliárd.

A világ legnagyobb gazdasági hírtelevíziója, a CNBC által, az IMF adataira támaszkodva készített 2020-as rangsor számottevő változásokat mutat. Az élen nem változott a sorrend, az első négy pozíciót ugyanazon országok foglalták el tavaly is, mint egy évvel korábban. Kína ugyanakkor számottevő mértékben csökkentette a lemaradását, mivel a gazdasága tavaly is nőtt, 14 341 milliárd dollárról 14 723 milliárdra. Az USA GDP-je ellenben kereken 500 milliárddal zsugorodott, 20 933 milliárd dollárra.

India és Nagy-Britannia helyet cserélt a rangsorban, utóbbi feljött az ötödik helyre. 2019-ben a két ország GDP-je szinte azonos volt, 2 871, illetve 2 833 milliárd dollár. A járvány Nagy-Britanniát sem kímélte, azonban a lényegesen ingatagabb és kevésbé fejlett indiai gazdaságot jobban megviselte. A szubkontinens bruttó hazai terméke 2 709 milliárd dollárra csökkent, míg korábbi gyarmattartójáé 2 711 milliárdra.

Az IMF becslései szerint a 2021 márciusában befejeződött pénzügyi évben az indiai gazdaság 8 százalékkal zsugorodott. A nemzetközi pénzügyi szervezet idei előrejelzései nagyon derűlátóak voltak, 12,5 százalékos növekedéssel számoltak, azonban a járványhelyzet drámai alakulása nagyban átírhatja ezt a forgatókönyvet. A napi új megbetegedések száma immár 200 ezer fölött jár, az egészségügyi rendszer pedig az összeomlás szélén áll. Könnyen megtörténhet, hogy a kormány kénytelen lesz az egész országra kiterjedő, teljes körű lezárást elrendelni, ami pedig, elemzők szerint egyetlen hónap alatt a GDP 1-2 százalékába kerülhet.

A lista alján jelentős átrendeződés következett be. Franciaország és Olaszország megőrizte 2019-es helyezését, Kanada pedig egyet előre lépve, immár a kilencedik helyen áll. Az észak-amerikai állam annak ellenére javított a helyezésén, hogy GDP-je közel 100 milliárd dollárral, 1 643 milliárdra csökkent. Brazília visszaesése azonban még nagyobb mértékű volt, aminek következtében kikerült a Top 10-ből, a gazdasága jelenleg már csak a 12-ik legnagyobb a világon. Brazília helyett Dél-Korea került be a tízes elitbe.

A távol-keleti országban nagyon korán megjelent a koronavírus, azonban a hatóságok sikeres járványkezelésének köszönhetően a GDP csak 1 százalékkal csökkent. Az IMF 3,6 százalékos növekedést prognosztizál az idei évre, s arra számít, hogy legalább 2026-ig Dél-Korea marad a világ tizedik legnagyobb gazdasága.

(Címlapi illusztráció forrása: Adobe Stock)

Kapcsolódók

Kimaradt?