Egy másik Volkswagen-motorral is baj lehet

A Volkswagen jelezte, hogy a korábbi tájékoztatással ellentétben, nemcsak az EA189-es, hanem az EA288-as motorcsalád is érintett lehet a mostani botrányban. Ha ezt a vizsgálatok is igazolják, akkor már több mint 11 millió darab járművet kell visszahívni a szervizekbe – írja az Automotive News Europe alapján a Portfolio.hu.

Nem 11 millió, hanem még ennél is több Volkswagen-járművet érinthet a dízelbotrány, ha nemcsak az EA189-es motorkódú dízeleknél, hanem az EA288-as motorcsalád korai, Euro 5-ös változatainál is alkalmazták azt a szoftvert, amellyel manipulálták az emissziós tesztek eredményeit. Utóbbi információ azért kellemetlen, mert eddig azt állították, hogy csak az EA189-es dízel motorcsaládot érinti a botrány – emlékeztetnek a Portfolio.hu oldalán.

Ráadásul az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség már korábban jelezte: több kérdésre várnak még választ a Volkswagentől, és amíg ezek nem érkeznek meg, nem tudnak állást foglalni azzal kapcsolatban, hogy a legújabb modelleknél alkalmazott szoftver megfelel-e az Egyesült Államok környezetvédelmi szabályainak.

A Volkswagen vezetősége ezek alapján vélhetően nem véletlenül jelentette be, hogy a költségek fedezésére első körben elkülönített 6,5 milliárd eurós összeget megemelik. Azt, hogy mennyi lesz csak a visszahívásokból eredő költsége a cégnek, nagyon nehéz még becsülni is, hiszen látható, hogy folyamatosan derülnek ki újabb részletek.

Azzal kapcsolatban is megoszlanak a vélemények, hogy mennyibe került majd összesen a mostani botrány a Volkswagennek: a sáv 19 milliárd eurótól egészen 78 milliárd euróig terjed – olvasható a cikkben.

Kapcsolódók

Kimaradt?