Diesel-gate: lemondott a Volkswagen vezérigazgatója

Lemondott a Volkswagen vezérigazgatói posztjáról Martin Winterkorn, az elmúlt napok eseményei sokkolták. Megdöbbent azon, hogy ilyen méretű csalás történhetett a cégnél - derült ki a társaság szerda délutáni közleményéből. 

Winterkorn közleményét azzal kezdte, hogy az elmúlt napok eseményei valósággal sokkolták őt. "Mindenekelőtt meg vagyok döbbenve, hogy a Volkswagen csoportnál ilyen léptékű kötelességszegés valósulhatott meg" - írta a volt vezérigazgató.

Közölte: vezérigazgatóként viseli a dízelmotorok esetében talált szabálytalanságok következményeit, ezért kezdeményezte a felügyelőbizottságnál felmentését. 'Mindezt a cég érdekében teszem, miközben nem tudok arról, hogy bármi rosszat csináltam volna" - olvasható a közleményben.

Mint arról beszámoltunk, abból lett a német autógyártásra és a tőzsdére is kiható világméretű botrány, hogy a Volkswagen manipulálta dízelmotorja kibocsátási értékeit, amivel az USA-ban bukott le.

Becsapták a fogyasztókat

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) múlt pénteken közölte, hogy a Volkswagen olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járművébe, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások.

A bejelentés után meredeken zuhanni kezdett a Volkswagen-részvények ára. A német vállalat gyakorlatilag elismerte, hogy az amerikai vád igaz, Martin Winterkorn pedig már a vasárnap "mély sajnálatát" fejezte ki amiatt, hogy becsapták a fogyasztókat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?