Volkswagen-botrány: 11 millió autó érintett

11 millió autót érint világszerte a Volkswagennél pénteken robbant emissziós botrány – közölte kedden a társaság. A német autóóriás 6,5 milliárd eurót különített el azokra a költségekre, amelyet a napokban kirobbant botrány okoz.

A hétvégén kiderült, óriási csalást követett el a cég. Bebizonyosodott, hogy a négyhengeres VW és Audi dízelmotorjait olyan szoftverrel szerelte fel, amelyek csak a környezetvédelmi ellenőrzések során produkálnak megfelelő eredményt – a hétköznapokban viszont a megengedett értéknél akár negyvenszer nagyobb károsanyag-kibocsátással működnek.

A Volkswagen beismerte, hogy a manipulált kibocsátási adatokat eredményező szoftvert nemcsak az eddig felsorolt amerikai járművekben alkalmazták, hanem szinte minden ilyen, EA189-es kódszámú dízelmotorral szerelt autóba

A német kormány is megszólalt az ügyben, és közölte: az illetékes hatóságok megvizsgálják, hogy a Volkswagen manipulálta-e a károsanyag-kibocsátási teszteket Európában.

Hétfőn a német hátterű cég részvényei 18 százalékos veszteséget szenvedtek el a német tőzsdén, kedd dél körül a zuhanás felgyorsult, dél után nem sokkal csak a reggeli nyitáshoz viszonyítva 17 százalékos mínuszt mutattak, vagyis két nap alatt értékének csaknem egyharmadát elveszítette az autóóriás.

A Volkswagenről a napokban derült ki, hogy olyan szoftverrel szerelte fel az Egyesült Államokban forgalmazott négyhengeres Volkswagen és Audi dízeljárműveit, amelyek csak a környezetvédelmi ellenőrzések során produkálnak megfelelő eredményt, a hétköznapokban viszont a megengedettnél akár negyvenszer több káros anyagot eregetnek a levegőbe.

Az amerikai tisztalevegő-törvény értelmében a rendelkezéseket megsértő gyártó gépkocsinként akár 37 500 dollár büntetéssel is sújtható, így a Volkswagenre kiszabandó bírság elméletileg elérheti a 18 milliárd dollárt. A Volkswagen amerikai eladásainak mintegy ötöde dízelüzemű jármű.

Kimaradt?