Volkswagen-csalás: hány autó került Romániába?

Egyelőre nem tudni, hogy hány került Romániába a Volkswagen dízelcsalásában érintett motorjai közül, a bukaresti környezetvédelmi minisztérium azonban már közölte: nem a gépkocsi-tulajdonosok fognak fizetni abban az esetben, ha bebizonyosodik, hogy ilyen motorral rendelkezik az autójuk.  

Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter közlése szerint a szállítási és környezetvédelmi minisztérium szakembereinek döntését követően válik meg, hogy Bukarest miként jár el a gyári adatoknál jóval szennyezőbb járművek esetében, azt azonban nem tartja elfogadhatónak, hogy a jóhiszemű vásárló kell a gyártó hibája miatt fizessen. A két szaktárca valamint a Gépkocsi Nyilvántartó Hivatal (RAR) a következő hetekben összesíti, hogy hány ilyen típusú motorral felszerelt gépkocsi került Romániába, valamint arról is döntenek, hogy miként kezelik ezen járműveket a továbbiakban.

Az Európa Bizottság szeptember 28-án arra kérte a tagállamokat: vizsgálják meg hogy országonként hány gépkocsit írtak forgalomba a dízelcsalásban érintett járművek közül.

Szeptember 18-én kiderült: óriási csalást követett el a Volkswagen, bebizonyosodott ugyanis, hogy a négyhengeres VW és Audi dízelmotorjait olyan szoftverrel szerelte fel, amelyek csak a környezetvédelmi ellenőrzések során produkálnak megfelelő eredményt. E motortípus ugyanakkor a hétköznapokban a megengedett értéknél akár negyvenszer nagyobb károsanyag-kibocsátással működnek. A társaság közölte: világszerte 11 millió autót érint az emissziós botrány.

Hétfőn ugyanakkor megerősítették azt az információt is, mely szerint a Volkswagen-csoporthoz tartozó Audi gyár is 2,1 millió motort szerelt fel ugyanazon szoftverrel. Az érintett típusok között van az A1, A3, A4, A5, A6, TT, Q3 és Q5 – jelentette be a gyártó.

Az Audi mellett ugyanakkor a Skoda is bejelentette: 1,2 millió autóját szerelte fel a kifogásolt motorral.  A Seat kedden közölte: 700 ezer autója érintett a Volkswagen dízelmotorok emissziós adatait meghamisító szoftver miatt kirobbant botrányban. A cég azt egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hogy az autómárka mely típusairól van szó pontosan és hol kerültek forgalomba az eladott járművek. A La Vanguardia katalán országos napilap ágazati forrásokra hivatkozva azt írta: az Ibiza, az Altea, az Alhambra és a León modellek érintettek.

A Seat a múlt csütörtökön ismerte el, hogy 2009 óta eladott típusai közül többet azzal az EA189-es motorral szereltek fel, amelyet az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége szerint manipuláltak, méghozzá úgy, hogy olyan szoftvert telepített a dízelüzemű járművekbe, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások. Mint közölték: a motorokat az anyavállalattól kapták, és a barcelonai üzemben kerültek bele az autókba.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?