A Volkswagen a BMW-t is magával rántotta

A dízel üzemű gépkocsik károsanyag-kibocsátására vonatkozó határértékek túllépése nem korlátozódik a Volkswagenre - írja az Auto Bild.

A német szakfolyóirat előzetesen részleteket közölt a pénteki számában megjelenő írásból, amely szerint az ICCT (Tiszta Közlekedés Nemzetközi Tanácsa) vizsgálata kimutatta: a BMW X3 xDrive nitrogénoxid kibocsátása a közúti közlekedésben 11,88-szorosan haladta meg a kilométerenként 0,08 grammos európai Euro-6 normát. Ez valamivel még rosszabb, mint az amerikai környezetvédelmi hatóság által pellengérre állított VW Passat 2,0 TDI által produkált 11,35-szörös érték.

Az Auto Bild kérdésére, hogy a BMV a próbapadon végzett mérések során másképp kalibrálja -e a motort, a társaság azt válaszolta, hogy a BMW autóiban nincs olyan funkció, ami a mérési ciklusokat ellenőrizné.

Az X3-assal kapcsolatban érkező negatív hírek hatására a BMW papírja 6 százalékkal zuhant a frankfurti tőzsdén, és esett a Daimler és az autóipari beszállító Continental részvénye is.

A VW korábban elismerte, hogy az Egyesült Államokban olyan szoftvert alkalmazott, amely csak a próbapadon tartja a határérték alatt az emissziós értékeket, normál üzemmódban azonban nem korlátozza a motorteljesítményt.

Alexander Dobrindt német közlekedési miniszter utasította az illetékes hatóságot, hogy minden VW-dízelmodellt vessen alá vizsgálatnak. Más gyártók vagy a VW-konszernhez tartózó más márkák esetében erről nem volt szó - írja az Auto Bild.

Az Európai Bizottság szerint korai lenne egész Európára kiterjedő vizsgálatot kezdeni, mert egyelőre nem lehet megmondani, hogy az Európában futó VW-gépkocsikat manipulálták-e. Az EU bizottsága a következő napokban össze kívánja hívni a tagországok felügyeleti szerveit, hogy megvitassák, megfelelő-e a jelenlegi ellenőrzési rendszer.

Kapcsolódók

Kimaradt?