Hatalmas végkielégítést kaphat a VW vezérigazgatója

Akár hatvanmillió eurót is kaphat Martin Winterkorn, a csalási botrányba keveredett Volkswagen német autógyártó volt vezérigazgatója, aki szerdán mondott le tisztségéről, pontosabban nyugdíjba vonul, így biztosan kap végkielégítést.

Nem biztos, hogy felveheti végkielégítését a Volkswagen éléről dicstelenül leköszönő Martin Winterkorn, ugyanis a cég belső szabályzata szerint nem adható végkielégítés, ha a vezetői megbízatás megszűnését olyan ok idézi elő, amelyért az érintett felelős. A 2014. évi beszámoló szerint Winterkornt 28,5 millió euró illeti meg nyugdíjba vonulásának esetére, ezt az összeget biztosan megkapja a 68 éves üzletember.

A nyugdíjba vonulásért járó végkielégítés mellé még járhatna maximum két évi fizetés, ha vezérigazgatói székéből szerződésének lejárta előtt távozik. Márpedig megbízatása érvényben volt, annak meghosszabbításáról - ha nem pattant volna ki a botrány - pénteken döntött volna a vállalat felügyelőbizottsága. Martin Winterkorn Németország legjobban fizetett vállalati vezetője volt: 2013-ban 15 millió eurót, tavaly pedig 16,6 millió eurót keresett, ami összesen 31,6 millió eurót tesz ki. Ez azt jelenti, hogy akár 60 millió euró is ütheti a zsebét.  A végkielégítés összegéről a felügyelőbizottság dönt.

A Volkswagen hivatalosan is elismerte a kipattant károsanyagagkibocsátási csalást, és jelezte, hogy világszerte mintegy 11 millió, EA 189 típusú motorral üzemelő autóját érintheti az ügy. Amellett, hogy akár 18 milliárd dolláros bírságot kaphat a vállalat, számos más költség is terheli majd  - visszahívások, bírósági eljárások következményeként - a csalás miatt. Négy nap alatt, csütörtök estig több mint 31 százalékkal esett a VW Frankfurtban jegyzett részvényeinek árfolyama.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?