Új vezér került a Volskwagen élére

A várakozásokkal összhangban Matthias Müllert választotta meg új vezérigazgatónak a Volkswagen-csoport felügyelőbizottsága pénteken tartott ülésén.

A 62 éves Matthias Müller eddig a Porsche AG vezérigazgatója volt. Martin Winterkornt váltja a 12 márkát összefogó cégcsoport élén. Megbízatása azonnali hatállyal életbe lép. Müller első számú feladatának nevezte, hogy visszaszerezze a bizalmat a Volkswagen-csoport iránt.

Martin Winterkorn szerdán mondott le a Volkswagen vezérigazgatói posztjáról, miután az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) azzal vádolta meg a legnagyobb európai autógyártó vállalatot, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járműbe, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások.

A Volkswagen (VW) elismerte a csalást, és jelezte, hogy világszerte mintegy 11 millió, EA 189 típusú motorral üzemelő autóját érintheti az ügy. Berthold Huber, a felügyelőbizottság (fb) elnöke a VW wolfsburgi székházában tartott rövid sajtótájékoztatóján "erkölcsi és politikai katasztrófának" nevezte az emissziós csalást, amelyért megítélése szerint "egy kis csoport" tehető felelőssé.

Bernd Osterloh, a munkavállalók által delegált egyik fb-tag ugyancsak úgy fogalmazott, hogy "emberek kis csoportja okozott óriási kárt" a Volkswagennek. Huber bocsánatot kért a fogyasztóktól, a közvéleménytől, a hatóságoktól és a befektetőktől, egyúttal arra kérte őket, adjanak egy esélyt a vállalatnak, hogy jóvátegye bűnét.

Müller azt ígérte, hogy a Volkswagen felülkerekedik a botrányon. "Felül tudunk kerekedni és felül is kerekedünk a válságon. Együtt még erősebb vállalattá tesszük a Volkswagent" - mondta. A VW-csoport november 9-én tart rendkívüli közgyűlést, hogy jóváhagyják a személyi változásokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?