A Volkswagen harminc millió eurós kárt okozott Romániának

Összesen 105 303 olyan gépkocsi fut a romániai utakon, amelyek az emissziós-botrányban érintett szoftverrel szereltek fel. Ezzel a német gyártó több mint 30 millió eurós kárt okozott az államnak – jelenti minisztériumi forrásokra hivatkozva az Agerpres hírügynökség.

Az anyagi kár abból ered, hogy az érintett járművek tulajdonosainak Euro 5-ös környezetvédelmi osztálynak megfelelően számolták ki a környezetvédelmi adót, miközben azok Euro 4-nek feleltek meg.

A Környezetvédelmi Minisztérium szerint 1.2 literes motorral 1 944, az 1.6 literesből 38 719, a 2.0 literes motorral pedig 64 640 járművet írattak forgalomba országszerte. Az érintett autók közül 56 ezret újan, valamivel több mint 49 ezret pedig használtan hoztak be az országba. A forgalmazók raktárkészletén még 300 olyan gépkocsi várakozik, amelyeket az emissziós-botrány miatt azok nem tudnak értékesíteni.

Az Agerpres úgy értesült: a román állam a gyártótól próbálja meg behajtani az összeget.

A VW elismerte, hogy mintegy 11 millió, EA 189 típusú motorral üzemelő autó a manipuláció révén csak a próbapadon tartja a határérték alatt az emissziós értékeket, normál üzemmódban azonban nem. Ezek közül nagyjából 8 millió kocsit az Európai Unióban adtak el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?