Romániában 130 ezer körüli a dízelbotrányban érintett járművek száma

Több mint 130 ezer gépkocsit adott el a Volkswagen Romániában azok közül, amelyek az emissziós-botrányban érintett motorral szereltek fel.

A szám még nem végleges, mindössze a gyártótól kapott adatokon alapszik – értesült a ProTv. A Romániában forgalomba írt hasonló járművek száma akár magasabb lehet, mivel az Audi, Seat és a Skoda is több millió olyan autót gyártott, melyeket ugyanazon típusú a VW-motorral szereltek fel.

A német gyártó ígérete szerint október végéig kidolgozza azt a műszaki megoldást, amely segítségével eltávolítják azt a szoftvert, amely laboratóriumi körülmények közepette a napi használatnál jóval kedvezőbb károsanyag-kibocsátási értékeket jelez.

Az elkövetkezendő hetekben és hónapokban az érintett járművek tulajdonosai egytől-egyig értesítést kapnak, hogy járművüket a jövőben berendelik, és kibocsátás-teljesítményüket korrigálják. Az Európában értékesített modelleknél elegendő lehet egy szimpla szoftverfrissítés, Észak-Amerikában azonban mélyebb beavatkozásra lesz szükség a szigorúbb emissziós értékek teljesítéséhez. A Volkswagen folyamatos tájékoztatást ígér, ennek érdekében a konszernmárkák nemzeti weboldalakat is létrehoznak majd.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?