Diesel-botrány – itt ellenőrizhetők az érintett gépkocsik

A Volkswagen-tulajdonosok az interneten ellenőrizhetik, hogy autójuk az emissziós-botrányt kirobbantó szoftverrel van-e felszerelve.

A gyártó román nyelvű honlapot is indított, ahol az alváz-szám után keresve kiderül, hogy a gépkocsi azok közé tartozik-e, amelyeket a csaló szoftverrel szereltek fel. A VW által elkészített honlap itt érhető el.

Fontos tudni, hogy a rendszer mindössze a Volkswagen márkájú gépkocsik között keres, a más érintett márkák – mint Audi, vagy Seat – tulajdonosai itt nem tudják ellenőrizni járművüket.

Mint ismert, a Volkswagen történetének legnagyobb visszahívására készül, miután kiderült: dízelmotorjait olyan szoftverrel szerelte fel, amelyek csak a környezetvédelmi ellenőrzések során produkálnak megfelelő eredményt – a hétköznapokban viszont a megengedett értéknél akár negyvenszer nagyobb károsanyag-kibocsátással működnek.

A csalás 11 millió autót érint világszerte. Európában várhatóan 2016 januárjában kezdődhet meg a Volkswagen dízelautóinak visszahívása. A német autóóriás 6,5 milliárd eurót különített el ennek a költségeire.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?