Kártérítési igények tömegei érkeznek a Volkswagenhez

Ügyvédi irodák kártérítési igényekkel kezdték bombázni a Volkswagen-csoportot, miközben a vállalat Németországban és Franciaországban újabb eljárásoknak néz elébe, az Egyesült Államokban pedig kongresszusi meghallgatásra idézték az amerikai részleg vezetőjét – tudósít az MTI.

Egy német magánbefektető pénteken kártérítési igénnyel fordult a bírósághoz hiányos tájékoztatás okozta árfolyamveszteség címén. A panaszos április és július közt vásárolt részvényeket, de az ügyletek semmissé tételét szeretné elérni, mert állítása szerint 20 ezer euró veszteség érte.

Az ügyvédek azzal érvelnek, hogy a cég nem vagy csak hiányosan tájékoztatta a részvényeseket, így jogosan léphetnek fel kárpótlási igénnyel. Német ügyvédi irodák már csoportos perekre készülnek.

Az Egyesült Államokban jövő csütörtökön meghallgatják Michael Hornt, a VW amerikai részlegének vezetőjét. Jelen lesznek a környezetvédelmi hivatal képviselői is – ez a szervezet indította el a lavinát. A Financial Times úgy értesült, hogy a hivatal vizsgálat alá veszi a BMW-t is, de ez a gyártó úgy reagált, hogy ők minden előírást és szabályt betartottak, így nem számítanak kellemetlen meglepetésekre. A Volkswagent viszont az Egyesült Államok 18 milliárd dollárra is büntetheti, ezen felül még magánperek jöhetnek csalás és szerződésszegés címén, melyek összege megbecsülhetetlen. Csak a texasi Harris megye, ahol hatezer dízelüzemű Volkswagen fut, százmillió dollárt követel a levegő tisztaságának rontása címén.

Franciaország előzetes vizsgálatot indított és kilátásba helyezte, hogy Spanyolországhoz hasonlóan visszaköveteli a környezetbarát VW-típusok megvásárlásának támogatására fordított összeget.

Az Európai Autógyártók Szövetsége viszont óva intette a politikusokat attól, hogy túlreagálják az ügyet. Gyanújának adott hangot, hogy az Egyesült Államok ezzel az eljárással az európai gyártók piacvezető szerepét akarták megtörni a dízelautók terén.

A Volkswagen részvényeinek árfolyama a botrány kirobbanása óta már 43 százalékot zuhant.

Kapcsolódók

Kimaradt?