Káosz a gépkocsipiacon: Volkswagennek nem állítanak ki törzskönyvet

Nem állít ki több törzskönyvet a Gépkocsi-nyilvántartó Hivatal (RAR) az autóforgalmazók raktárkészletén levő, Euro 5-ös motorral felszerelt Volkswageneknek.  A hivatal így országszerte megközelítőleg 300 olyan Volkswagen eladását állítja le meghatározatlan időre, amelyek vélhetően az emissziós botrányban érintett motortípussal láttak el. 

A RAR ugyanakkor csütörtökön bejelentette: egyelőre nem rendelkeznek pontos adatokkal arról, hogy Romániában hány olyan autó van forgalomba íratva, amely egy szoftvernek köszönhetően laboratóriumi körülmények közepette a napi használatnál jóval kedvezőbb károsanyag-kibocsátási értékeket jelez.  

A hivatal képviselői csütörtökön a Szállítási Minisztériummal egyeztettek a kialakult helyzetről, a szakértői bizottságnak azonban meg kell várni, hogy maga a gyártó küldje el a pontos adatokat a romániai exportjáról és az érintett motortípusokról.

Becslések szerint elérheti a 130 ezret is azon autók száma, melyeket ilyen motorral szereltek fel.  Romániában megközelítőleg 700 ezer Volkswagen autó van bejegyezve a forgalomba.

Az elkövetkezendő hetekben és hónapokban az érintett járművek tulajdonosai egytől-egyig értesítést kapnak, hogy járművüket a jövőben berendelik, és kibocsátás-teljesítményüket korrigálják. Az Európában értékesített modelleknél elegendő lehet egy szimpla szoftverfrissítés, Észak-Amerikában azonban mélyebb beavatkozásra lesz szükség a szigorúbb emissziós értékek teljesítéséhez.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?