Újabb csapás a Volkswagenre

Tovább romolhat a Volkswagen helyzete, a károsanyag-kibocsátási adatokkal trükköző autógyártótól az EIB visszahívná a számára folyósított hiteleket.

Az Európai Beruházási Bank (EIB) visszahívná a Volkswagen-csoportól a nekik adott hiteleket, mondta Werner Hoyer, a bank elnöke a Süddeutsche Zeitungnak. Kölcsönt több dologra is adtak, így alacsony károsanyag-kibocsátású motorok fejlesztésére is – írja a VS.hu. A lap arról is beszámolt, hogy 1,8 milliárd euró ezekből a hitelekből még függőben van. 1990-től összesen 4,6 milliárd euró kölcsönt kapott az autógyártó az EIB-től.

Hoyer azt is elmondta, hogy nagyon alapos vizsgálatot fognak folytatni amiatt, hogy a Volkswagen mire is használta fel pontosan a tőlük kapott hiteleket. Ha a VW a kapott hitelt másra használta fel, mint amire szánták, akkor „el kell azon gondolkoznunk, hogy visszaköveteljük-e a megadott kölcsönöket”.

 A Volkswagen 11 millió kocsiba szerelt egy olyan szoftvert, amely érzékelte, ha tesztelés alatt áll az autó, és ilyenkor visszafogta annak károsanyag-kibocsátását. Az ügyben több országban is vizsgálatot indítottak. Pénteken az amerikai cégvezetőt hallgatta meg az amerikai kongresszus, hétfőre pedig a cég helyi vezetőjét hívták meg a brit parlamentbe.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?