Veszélyes a parkban „felejtett” kutyaürülék? Fertőzhet a kutyavizelet köztereken? – Szakember válaszol

Felelős állattartó sétál kutyájával a városban: a kutya ürít, a gazda zacskóba szedi és szemetesbe dobja a székletet. Felelőtlen állattartó sétál a játszótéren, parkban vagy tömbházak zöldövezetében kutyájával: a kutya ürít, a gazda félrenéz és továbbmegy. Kóbor állat sétál a városban: ürít, senki nem törődik vele. Három különböző élethelyzet, amit a társadalom jól ismerhet. Gyakran megtörténik, hogy a gyerekek felszedik a piszkot játék közben, a gyanútlan felnőttek pedig belelépnek az ürülékbe sétájuk során. Mivel általános felháborodást kelt a jelenség, és megosztja a közösséget, Szikszai Péter csíkszeredai állatorvost arról kérdeztük, mi egy kötelességtudó gazda feladata, mennyire veszélyes a kutyavizelet és -piszok közterületeken, és miként oldható a „kutyások–nem kutyások” közötti ellentét. Megtudtuk, leginkább az oltatlan és féregtelenítetlen ebek veszélyeztetik az emberek egészségét.

A Facebook-csoportokban számtalanszor veszekedéssé burjánzanak a viták, az egyik legmegosztóbb téma a kutyatartás: míg egyesek lakásban nevelik, és naponta többször leviszik kedvenceiket levegőzni vagy „elvégezni nagydolgukat”, addig sokak értetlenül állnak az „ölebjelenség” előtt, és a kutyát csakis udvaron vagy láncon tartva tutják elképzelni. Ezért is ugranak egymásnak vehemensen, ha az állatok ürüléke és vizelete kerül a figyelem központjába.

A felháborodás természetesen érthető: az „ottfelejtett” piszkok belerondítanak a látványba, összemaszatolják a lábbeliket és ruhaneműket, nem beszélve arról, hogy alkalmanként megfertőzhetik az embereket.

Szikszai Péter állatorvos felvilágosított: a kutyaürülékben található, emberre potenciálisan veszélyes kórokozók több csoportba sorolhatók: elsődlegesek a paraziták, ezeken belül a bélférgek. Azt azonban nyomatékosan hozzáfűzte, hogy nem minden kutyapiszok kockázatos az egészségre nézve, főként a nem rendszeresen féreghajtott kutyák ürüléke jelenthet veszélyt az emberre is.

Szikszai Péter állatorvos

Az egyik ilyen parazita az orsóféreg, amely leggyakrabban szennyezett földdel való érintkezés útján juthat be az emberi szervezetbe: a fertőző orsóféregtojás a kutya vagy macska ürülékével a talajba kerülhet, amit az ember szájon át könnyűszerrel bevihet a szervezetébe. A gyerekek a legkitettebbek az ilyesfajta fertőződésnek, mivel ők homokozás, földön vagy parkban való játék közben is találkozhatnak a féregtojásokkal. Ezeken a területeken tehát kötelessége minden állattartónak összeszedni kutyája után az ürüléket. Bár a fertőzöttek nagyrésze tünetmentes, és nem betegszik meg, csekély részüknél akár komolyabb tünetekkel is járhat a férgesedés.

A betegségnek ugyanis két alfaja van: egyik az okuláris, azaz a szem állapotát befolyásoló, a másik a viszcerális, vagyis belső szerveket érintő forma. Az okuláris típus esetében a parazita lárvája a szembe vándorol, ahol látási problémákat, szemgyulladást és retinális problémákat okoz. A viszcerális variáns esetén a lárva a bélfalból a belső szervekbe vándorol, és a májban, a tüdőben vagy a központi idegrendszerben helyileg fejti ki káros hatását.

Mint megtudtuk, paraziták közé sorolható a galandféreg néhány faja is – bár ritkán fordul elő nálunk, mégis veszélyt jelenthet, főleg azon kutyák esetében, amelyeket kiskérődzők nyers belsőségeivel etetnek. A fertőzött kutya ürülékével ez szintén bekerülhet a környezetbe.

A második csoportba a baktériumok tartoznak. A kutya- és macskaürülék tartalmazhat emberre veszélyes baktrériumokat, mint például a szalmonella, Campylobacter, Escherichia Coli, vagy Enterococcus faecium. Szikszai Péter állatorvos figyelmeztetett, előfordulhatnak multirezisztens baktériumok is az ürülékben: Bariban, Olaszországban 2012-ben végeztek egy kutatást, amely azt mutatta ki, hogy a városi kutyaürülékekben található Enterococcus fajták 67 százaléka 3 vagy több, 38 százaléka 6 vagy több antibiotikummal szemben volt ellenálló. Ez azt jelenti, hogy olyan baktériumokkal is kapcsolatba léphetünk, amelyek ellen az antibiotikumok nagyrésze hatástalan – részletezte a szakember.

Hangsúly a megelőzésen: a rendszeresen féregtelenített kutyák ürüléke ártalmatlan

Az állatorvos szakmai tapasztalata azt mutatja, paraziták szempontjából a rendszeresen, vagyis évi négyszer (háromhavonta) féregtelenített kutyák és macskák mellett biztonságban érezheti magát a társadalom. De megelőzés szempontjából tanácsos évente legalább egyszer az állat bélsarát állatorvossal ellenőriztetni.

Mivel különféle fertőzések táptalaja a féregtelenítetlen ebek ürüléke, elővigyázatosságból veszélyes hulladékként tekinthetünk azokra. Ennek értelmében minden kutyatulajdonos köteles az ürüléket közterületről tasakkal vagy erre a célra gyártott speciális zacskóval felszedni és szemetesekbe eldobni.

Az oltott kutyák vizelete nem jelent veszélyt

A kutya vizelete kivételes esetekben szintén ártalmas lehet az emberre nézve, ugyanis leptoszpirózis nevezetű bakteriális fertőzést terjeszthet. Mivel a kutyákat évente egyszer oltják leptoszpirózis ellen, az oltott kutyák vizelete nem jelent veszélyt az ember egészségére, hacsak nem zárt térben piszkít az eb, akkor ugyanis a magas ammóniatartalom miatt irritálhatja a légutakat.

Fotó: Adobe Stock

A vizelet semlegesítésére és feltakarításra nincsenek módszereink, így egyetlen ésszerű alternatíva az lehet, ha a kedvenceket erre kijelölt területeken, és nem a játszóterek, járdák közelében engedik vizelni gazdáik – részletezte az állatorvos, hozzáfűzve, hogy a kutyavizelet karbamidban (nitrogénvegyület, szerk.megj.) és lúgos hatású sókban gazdag, amelyek a kutya emésztőrendszerének kémiai salakanyagai. A vizeletben lévő nagy mennyiségű nitrogén kiszárítja a növényeket, a lúgos hatású sók pedig megváltoztathatják a növény talajának pH-értékét, lúgosabbá tehetik, és károsíthatják a növény gyökereit.

Többen száműzné” a kutyákat a városokból – mit javasol az állatorvos?

Szikszai Péter a kutyaparkok létrehozásában látja a megoldást, úgy véli, „egy civilizált városhoz ezek már hozzátartoznak, sokkal higénikusabb mindenki számára, ha a házikedvencek kijelölt helyen végzik el a dolgukat”.

Ez azonban nem jelentheti azt, hogy a városok szélére kényszerülnek gazdáikkal, „fontos ugyanis, hogy a gyerekek a zöldövezetekben, a település utcáin találkozzanak felelősen tartott kutyákkal, bátran közeledjenek feléjük, hiszen így kerülhető el az állatoktól való félelmük, és ez a tapasztalat alapozhatja meg, hogy a későbbiekben ők is felelős állattartókká váljanak”.

Meglátásait azzal indokolta, hogy amennyiben a gazdik rendszeresen betartják az állatorvos által megszabott és javasolt „játékszabályokat”, házikedvenceik semmilyen veszélyt nem jelenthetnek állatorvosi szempontól az emberekre nézve.

A kóbor ebek is „főszereplői” a civakodást generáló helyzeteknek, velük szemben azonban az emberek is távolságtartóan viselkednek, mert nem ismerik őket, nem tudják, mi a történetük, ahogyan azt sem, hogy miként fognak viselkedni közeledés esetén. Ezek az állatok a távolságtartás miatt ritkán okoznak közvetlenül problémát, viszont egészségügyi állapotuk ellenőrizhetetlensége miatt könnyen lehetnek fertőző betegségek forrásai. Az állatorvos úgy véli, a helyi önkormányzatok felelőssége a kóbor állatok kontrollálása, egészségügyi állapotuk felmérése, az ebek esetleges elszállásolása, illetve rehabilitálása.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?