Nőtt a kutyatartók száma a karantén alatt, de sok gazda nem oltatta be kedvencét

A karantén idején sokan fogadtak örökbe kutyát, de a felelős állattartás egy fontos lépését legtöbben kihagyták: a kisállatok egy része nem jutott hozzá a kötelező és ajánlott védőoltásaihoz. A bizonytalan forrásból, szaporítóktól származó kiskutyák kórtörténetéről és oltásairól nem sokat tudhat az új tulajdonos, de ha az állat meg is kapta 8 hetes korában az első parvo elleni oltást, további emlékeztető vakcinákra is szükség van – ezek pedig a karantén miatt sok esetben elmaradhattak, írja a qubit.hu portál.

Nagy-Britanniában tavaly április és június között 26 százalékkal több kutyát regisztráltak, mint egy évvel korábban, egy brit állatorvosi egyesület szerint az új kedvencek 45 százaléka nem kapta meg a parvovírus elleni védőoltást. A Vets Now nevű egyesület kutatása szerint ennek negatív az eredménye: 2021 első hónapjaiban 129 százalékkal több parvogyanús esetet találtak, mint 2020 elején. A Blue Pearl állatklinika-lánc 70 százalékos emelkedésről számol be, szerintük az emelkedő esetszámban az is közrejátszik, hogy a kutyatulajdonosok kevésbé hordják rutinvizsgálatokra a kedvenceiket, így az általános állapotuk is rosszabb lehet, mint korábban.

A parvo nagyon fertőző, és bármilyen életkorú kutyát érinthet, nincs olyan kezelés, ami kifejezetten hatásosnak mutatkozna ellene, ezért is tanácsolják, hogy mielőtt kialakulna az immunitás, a kutya lehetőleg ne érintkezzen más állatok ürülékével, ne menjen kutyasétáltatóba, sőt, még az ember utcai cipőjét se nagyon piszkálja. 

Fotó: Pexels | Taryn Elliott

A parvovírusos bélgyulladás egy viszonylag új betegség: először 1977-ben észlelték. Főként a fiatal állatokra veszélyes, a kennelekben tömeges elhullást is okozhat. A kórokozó rendkívül ellenálló, a fertőzött állatok ürülékével és nyálával terjed, a kezdeti étvágytalanság után pedig súlyos tüneteket, gyakran pedig halált is okozhat. A fertőzött kutya bélnyálkahártyájának egy része elpusztul, így sem a víz, sem a tápanyag nem szívódik fel. A betegség járványos formában is jelentkezhet, és elsősorban a kutyaféléket veszélyezteti, a farkas vagy a róka is terjesztheti, emberre nem veszélyes.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Simon Clegg, a Lincolni Egyetem állatorvosa szerint is különösen fertőző vírusról van szó, amely akár hónapokon keresztül is fertőző marad a kutya takaróján, játékán vagy akár a füvön, de szerinte a vakcina kiváló védelmet nyújt a megbetegedés ellen – ami arra is emlékeztetheti az embereket, hogy ez hatékony módja a védekezésnek, legyen szó parvóról, koronáról, emberről vagy állatról. Mivel a parvo elleni oltás nem kötelező, és anyagi vonzata is van, sok állattartó azért nem adatta be kedvencének, mert a koronavírus eleve pénzügyi nehézségeket hozott az életébe. 

Kapcsolódók

Kimaradt?