Hogyan gondozzuk kutya melegben a négylábú kedvenceinket?

Ha tombol a nyár, nemcsak saját szervezetünk egészségére kell fokozottan figyeljünk, hanem növényeink és állataink gondozására is. Dr. Dósa Gerő kolozsvári állatorvost, kutyapszichológust arról kérdeztük, hogyan gondozzuk kánikula idején és nyaralás alatt négylábú kedvenceinket.

Hogyan hat a hőség, az erős napfény a kutyákra? Mit tegyünk, hogy elkerüljük a káros hatásait? 

Az emberekkel ellentétben az állatok, köztük a kutyák is vigyáznak az egészségükre, igyekeznek, minél kevesebb energiabefektetéssel túlélni a nyár meleg napjait: keresnek egy árnyékos helyet, hűvös odút, ahova elbújnak a hőség elől és általában kora reggel és alkonyatkor válnak aktívvá.

Természetesen mi, a főemlősök megakadályozzuk őket ebben, s gyakran arra kényszerítjük őket, hogy a tűző napon sétáljanak. A nap minden emlősre jótékony hatással van, de a nagyon erős sugárzás, felmelegíti a testet és akár hősokkot (hőgutát) is okozhat. A kutyák csak talppárnáikon keresztül izzadnak, lihegéssel próbáljak lehűteni magukat. A nagy hőség egy átlagkutyát arra késztet, hogy keveset mozogjon és pihenjen, amíg valamelyest lehűl a hőmérséklet.

Hőség szempontjából veszélyeztettebbek a brachikefalikus vagy rövid orrú kutyák, amelyek anatómiai felépítésük miatt nehezebben hűtik le a levegőt, intenzívebb lihegésük miatt sok energiát és vizet veszítenek, így hamarabb kiszáradnak, veszélyesen megemelkedhet a testhőmérsékletük. A rövid orrú kutyák gazdái fokozottan kell figyeljék kedvenceiket a kánikulában, hogy elkerüljék az életveszélyes helyzeteket.

Legyünk bármilyen fajta vagy keverék kutyus gazdája, gondoskodjunk arról, hogy a kutyának legyen egy árnyékos, viszonylag hűvös helye (pl.: a fürdőszoba) és friss vize. Ne sétáltassuk aszfalton a kedvenceinket 10 és 20 óra között, mert a felforrósodott aszfalt égéseket okozhat a talppárnáikon, igyekezzünk árnyékos helyeken valamint füvön járni velük. A séta idejét a kora reggeli és az esti órákra ütemezzük elkerülve a kánikulát. Ne eddzük tűző napon kutyáinkat. Legyünk óvatosak, ha kedvencünk hideg vízben csobban vagy hideg vizet iszik. 

Változtassunk-e nyáron a kutyák étrendjén?

A nagy meleg hatására sok kutya kevesebb táplálékot fogyaszt, éppen ezért csökkentsük a napi ételmennyiséget és igyekezzünk elkerülni, hogy romlandó étel maradjon etetőtáljaikban. Nagyon fontos, hogy mindig friss víz álljon kedvenceink rendelkezésére.

Hogyan gondozzuk nyáron házi kedvencünk szőrzetét?

A nagy meleg hatására a kutyák szőrtakarót veszítenek, vedlenek. Ebben az esetben azt tanácsolom, hogy naponta keféljük le jól a kutyákat, így felfrissítjük a vérkeringésüket valamint megszabadulunk az elhalt szőrszálaktól. Sokan nyírják a kutyáikat, egyes kutyafajták igénylik ezt, másoknak azonban akár káros is lehet. Ha kutyafodrászhoz visszük a kutyánkat ne engedjük, hogy nagyon rövidre nyírja kedvencünket, hiszen a kopasz fej is hamarabb leég, mint a hajas. A rövidebb szőrtől a kutyánknak nem lesz kevésbé melege, mert a szőrtakaró általában szigeteli, így védi is a melegtől négylábúinkat. Fontos, hogy a nyírást követően is a megmaradt szőr fedje a kutya bőrét.

Ha a kutyának bőrgyulladása van, akkor a legyekre, mert ezek könnyen beköphetik a nyers, érzékeny felületet, így kellemetlenséget okozva a kutyának és a gazdinak egyaránt. Ritka esetekben ugyan, de kutyánk érzékeny lehet a napra is, minden esetben, ha valamilyen naphoz fűződő patológia (tünet) felmerül rögtön forduljunk állatorvoshoz.

Ebben az időszakban milyen gyakran ajánlott fürdetni, vízbe engedni a kutyát?

Nem vagyok a gyakori fürdetésnek a híve, még kánikula idején sem, de tiszta vízben, nagyhozamú folyóvízben, hegyi tavakban naponta úszhat a kutyánk. Hogy hűtsük a kutyát, akár be is vizezhetjük a bundáját, ám ezzel érdemes vigyázni, mert a nagy hőmérséklet-különbség gondot is okozhat. A samponos fürdetést csak abban az esetben javaslom, ha koszos a kutya.

Mi a teendő, ha a kutyánkat is magunkkal vinnénk a nyaralásra? Hogyan készüljünk fel erre? 

Ha nyaralni szeretnénk vinni a kutyánkat először győződjünk meg arról, hogy a szállásunk kutyabarát (nagytestűeknél főleg), és korábban már más gazdik is értékelték. Külföldre utazás esetén nagyon fontosnak tartom, hogy arról is érdeklődjünk, milyen törvények érvényesek a kutyák szállítására, sétáltatására. Mindig legyen kéznél a házikedvencünk egészségügyi könyve valamint az útlevele. Idegen helyen nem minden kutya bírja az egyedüllétet, ha mi fürdeni vagy vacsorázni megyünk és magára hagyjuk, ezért azt javaslom, vigyünk magunkkal egy ketrecet és abba zárjuk be a kutyát.

Négylábú kedvencünk csomagja föltétlenül tartalmazza a kutya tápját, fekhelyét, játékait, tálkáit. Legyen nálunk egy tartalék póráz és nyakörv, valamint kötszer és fertőtlenítőszer. Az óvatos gazdi már előre megnézi egy ottani állatorvos elérhetőségét, esetleg beszél is vele az utazás előtt. Nagyon fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy ne adjunk a „saját fejünktől" vagy internetes blogok hatására gyógyszert a kutyáknak, mert akár meg is mérgezhetjük!

Mit tegyünk, ha a kiskedvencünk nem tud velünk utazni?

Ha kutyánk nem tud velünk utazni, számtalan lehetőség áll a rendelkezésünkre. Megkérhetjük a szüleinket, nagyszüleinket, barátainkat vigyázzanak rá, de vannak kutyapanziók és -hotelek is ahol elhelyezhetjük őket. Ha utóbbi mellett döntünk, ne a reklámoknak higgyünk, hanem a megérzéseinknek. Mivel keresettek ezek a helyek, javaslom, hogy időben keressünk és foglaljunk szállást kiskedvencünknek.

A kutya mindenhol tud alkalmazkodni, ha otthon nem kényeztették el. Bárkire is bízzuk az állatunkat, pontosan adjuk át a gondozásával járó hasznos információkat, beleértve az állatorvosunk elérhetőségét is.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?