Veszélyes és agresszív kutyák tulajdonosait ellenőrizte a rendőrség

Az elmúlt időszakban a háromszéki rendőrök 378 olyan ebtartó gazdát ellenőriztek le, akik 1-es vagy 2-es veszélyességi kategóriába sorolt kutyát tartanak. Kovászna megyében 9 esetben állapítottak meg ebtartásra vonatkozó bűncselekményt, ugyanakkor 9 esetben szabtak ki összesen 4000 lejes büntetést.

Az akció egyébként országos szinten zajlott, Romániában több mint 32 000 veszélyes kutyát tartó személyt kerestek fel a rendőrök, hogy megvizsgálják, betartják-e az ilyen kategóriába sorolt ebek tartására vonatkozó szabályokat. Országos szinten 41 bűncselekményt állapítottak meg, és további 1281 esetben 148 000 lej büntetést róttak ki a kutyatartókra.

Nicoleta Tolvaj Marin háromszéki rendőrségi szóvivő rámutatott: a veszélyes és agresszív kategóriákba sorolt kutyák gazdái idén is számíthatnak hatósági ellenőrzésre, a rendőrség célja ugyanis az, hogy megelőzzék, illetve minél inkább csökkentsék az ilyen kutyák által okozott incidensek számát.

A 2002/55-ös kormányrendelet értelmében az 1-es veszélyességi kategóriába, azaz a harci kutyák csoportjába tartozik a Pitbull, Boerbull és a Bandog, illetve ezek keverékei. A jogszabály 2-es veszélyességi kategóriába sorolja az Amerikai staffordshire terrier, Tosza Inu, Rottweiler, Argentin Dog, Nápolyi Masztiff, Brazil Masztiff, Angol Masztiff, Kaukázusi juhászkutya, Cane Corso fajtájú kutyákat továbbá ezek keverékeit.

Ezek a kötelezettségek

Ezeket a fajtájú kutyákat az azonosító számuk alapján a tulajdonosoknak kötelességük bejelenteni a rendőrségnél és az ebtenyésztő szövetségnél. Ilyen kutyák tartását csak nagykorú, büntetlen előéletű személyeknek engedélyezik. A harci kutyák kategóriájába eső ebeket ivartalanítaniuk is kell a tulajdonosaiknak, mivel a Pitbull, a Boerbull és a Bandog fajtájú kutyák tenyésztése engedélyköteles.

Továbbá az 1-es és 2-es kategóriába tartozó ebek gazdáinak 48 órán belül jelenteniük kell a rendőrségen, ha a kutya eltűnik, elpusztul vagy eladták őket. Szigorúan tilos kutyaviadalokat szervezni, és ilyen célra nem szabad ebeket tenyészteni. Ezek megszegése büntetéssel, esetenként szabadságvesztéssel sújtható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?