Ezért veszélyes a kutyákra a csokoládé

Az emberek kedvelt édessége, a csokoládé a kutyáknak akár az életébe is kerülhet. Testsúlytól függően akár egy kis harapásnyi csokoládé is megbetegítheti kutyánkat, nagy mennyiség fogyasztása esetén akár halállal is végződhet a falatozás. Természetesen a különböző típusú csokoládék nem egyformán egészségtelenek. A PetMD összegyűjtötte, mit érdemes tudni a gazdiknak a csokoládékról.

Gombóc Artúrtól tudhatjuk, hogy a csokoládé milyen változatos ízekben, színekben és formákban tud készülni.  Noha már van rózsaszín csokoládé is, az idézett cikk csupán négyfélét mutat be: a fehér, a tej-, az ét- és a főzőcsokoládét.

Judy Morgan állatorvos szerint egyébként a kutyáknak leginkább az ünnepekkor (Valentin-nap, halloween, karácsony, húsvét) van lehetőségük csokit fogyasztani, hiszen ilyenkor a háztartásban is több van ebből az édességből. Nemcsak ilyenkor, hanem mindig legyünk éberek, ne hagyjuk elől, a házi kedvencek által elérhető helyen a csokoládét, mivel a kíváncsi négylábú felkutatja ezt.

A csokoládé egyik összetevője a teobromin mérgező a kutyák számára. A különböző fajtájú édességek más-más teobromintartalommal rendelkeznek, így nem egyformán károsak. Más összetevők mint a cukor is egészségtelen lehet kedvencünknek.

Fehér csokoládé

Az összes csokoládéféle közül a fehér csokoládé a legkevésbé veszélyes, de ez nem jelenti azt, hogy kutyánk bátran fogyaszthatja. A cukortartalma miatt ez is káros lehet, hányást, hasmenést, hasnyálmirigy-gyulladást okozhat.

Tejcsokoládé

A tejcsokoládét nemcsak önmagában fogyaszthatjuk, hanem nagyon sok édesség alapanyagaként is szolgál. Bár a teobromin szintje nem túl magas, nagy mennyiségben hányást és hasmenést okoz a kutyáknál.

Étcsokoládé

Az étcsoki sokkal kisebb adagban is károsabb lehet, mint a fehér vagy a tejcsokoládé. Ha kedvencünk evett az étcsokoládéból, az állatorvos szerint nemcsak hányás és hasmenés következhet be, de szívritmuszavar és gyomorgörcs is előfordulhat. A kisebb testű kutyák sajnos bele is pusztulhatnak a habzsolásba. 

Főzőcsokoládé

Nagyon magas teobromintartalma miatt ez a legkárosabb a kutyák számára. Még veszélyesebb, ha valamilyen étel (sütemény, pékáru) összetevőjeként fogyasztotta el kedvencünk, mivel az ezekben lévő hozzáadott cukor okozhat hányást, hasmenést, hasnyálmirigy-gyulladást. Ha ráadásul még mazsolát és makámdiót is tartalmazott a befallt édesség, még rosszabb a helyzet. 

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?