Háromszéken rendet teremtenének az állattartó gazdaságokban

Kovászna megyében, ezekben a napokban több mint 360 farmot ellenőriznek, hogy betartják-e az állatjóléti, környezeti és mezőgazdasági előírásokat. Ezek a feltételei ugyanis a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökég (APIA) által folyósított támogatásoknak.

Sikó Barabási Sándor igazgató szerint az ellenőrök előzetes bejelentés nélkül keresik fel a farmokat és a legelőket, ezért arra kéri a háromszéki gazdákat, hogy tegyenek rendet a gazdaságaikban, keressék fel a körzeti állatorvost és közösen tegyék pontra a nyilvántartásokat. A Kovászna megyei Állategészségügyi Igazgatóság hét csapata augusztus és szeptember folyamán vizsgálja meg a mintegy 5000 szarvasmarha, 13 ezer juh, 300 kecske és 2 ezer sertés tartási körülményeit.

A főállatorvos szerint megvizsgálják, hogy a gazdák naprakészen vezetik-e az állat-nyilvántartási naplót, betartják-e az élelmiszerbiztonsági előírásokat és az állatjóléti szabályokat. Hozzátette: az ellenőrző akció során ellenőrzik, hogy a gazdák indokolatlanul és állatorvosi felügyelet nélkül ne adjanak állataiknak antibiotikumot és hormontartalmú készítményeket.

Sikó Barabási Sándor emlékezteti a gazdákat, hogy ahol szabálytalanságokat találnak, utólag az APIA levonhat a támogatás értékéből vagy akár meg is vonhatja a teljes támogatási összeget. Emellett az Állategészségügyi Igazgatóság a magángazdákat 600 és 1200 lej közti összegre, a jogi személyeket ennél is nagyobb összegre büntetheti.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?