Két olimpiai arannyal büszkélkedik egy magyar galamb: páratlan eredmény ez a postagalambászat 200 éves történetében

Egy mosonmagyaróvári vállalkozó postagalambja, Miss Olympic 203 tavaly 500 kilométer fölötti kategóriában három versenyt is megnyert. Ezzel olyan eredményeket ért el, mint eddig még senki a postagalambászat kétszáz éve alatt – adta hírül a Sokszínű Vidék a Kisalföldre hivatkozva. A hároméves tojó nagy vitalitású, életerős és robbanékony. Azonban az ő életében lezárult a verseny, most már csak kiváló génjeit örökítheti tovább, idén már egyik utódja bizonyíthat.

Szentesi Endre postagalambász-dinasztiából származik, így nem csoda, hogy galambja tavaly Dessauból 600 kilométert, Magdeburgból 630 kilométert és Hannoverből 730 kilométert repült, és miután mindhárom megmérettetést megnyerte, kiérdemelte a Sport I kategória és a Világ Legjobb Galambja hosszú távon címeket.

„Talán kétéves lehettem, amikor édesapám mellett már a galambok között mozogtam. Nagyapám után édesapám is foglalkozott postagalambokkal, ahogy a közeli családban is még többen hódolnak e szenvedélynek” – mesélte a lapnak a galambász, aki négy párral kezdte a tenyésztést. Mára családi házuk kertjében mintegy 150 postagalamb éldegél, és nyáron a számuk akár 250-re is nőhet.

A képen Szentesi Endre és díjnyertes galambja | Fotó: Kisalföld | Kerekes István

Miss Olympic 203 kis testű, virgonc, nagy vitalitású, életerős és robbanékony. Már egyéves korában felhívta magára a figyelmet és ígéretesnek számított. Akkor egy versenyen harmadik helyen végzett az 5942 indulóból. Kétéves korában összesen tizenegy helyezést ért el a kerületi programban, majd 2022-ben a leghosszabb úton, Hannoverből sikerült egy harmadik díjat nyernie – osztotta meg büszke tulajdonosa kiemelve, hogy a madár többé nem vesz részt versenyeken, most már a génjeit kell továbbörökítenie.

„Jelentős összeget ígértek érte. Ám ő nem eladó. Tavaly párosítottam először: utódai közül egy maradt nálam – ő hamarosan kezdi a versenyzést, kiderül, hogy milyen eredményekkel, a többit környékbeli országok galambászainak értékesítettem” – részletezte a lapnak Szentesi Endre, aki szakmáját tekintve villanyszerelő, és versenyszezonban napi 6-8 órát szán a hobbijára.

Nem könnyű ugyanis postagalambot nevelgetni: összetett tartástechnológiájuk van, aminek egyik alapja a takarmányozás, de elengedhetetlen az edzésprogram is. Először csak 5–10–20–100 kilométerekre viszik őket, és onnan haza kell térniük. A versenyutak 150–180 kilométeren kezdődnek a versenyprogram alapján, és általában a hetedik út már hosszú távnak számít, meghaladja az 500 kilométert.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?