Az országból csak Csíkszereda került fel az európai kertészeti térképre

A csíkszeredai városháza nagy múltú és rangos nemzetközi kertészeti versenyre nevezte be a székely települést. Az Entente Florale Europe – Európai Virágos Városok és Falvak versenyére az országból egytelen településként jelentkeztünk. A városvezetés nem titkolt célja, hogy Csíkszeredát európai viszonylatban is megismertessék, újabb lépéseket téve a közösségért, az élhető környezetért, valamint a turizmus fejlődéséért – közölte a városvezetés.

Mint megtudtuk: az Association Européenne pour le Fleurissement et le Paysage (AEFP) nemzetközi szervezet által irányított környezetvédelmi verseny 49 éve indult útjára. Kezdetben a közterek, a környezet szépségén, rendezettségén volt a hangsúly, ám a világban zajló folyamatos változások a verseny újragondolását és korszerűsítését eredményezték. A nemzetközi zsűri ma már széleskörű szempontrendszer alapján ítéli oda a benevezett településeknek az elismeréseket.

Fotó: Csíkszereda Városháza

A verseny kapcsán ezen a héten zajlott az első megbeszélés a kiíró nemzetközi szervezet képviselői, valamint a Városháza részéről Bors Béla alpolgármester, Burista Csilla, a városi kertészet vezetője és Xántus Szidónia tanácsadó részvételével. Ennek keretében ismertették a verseny részleteit, illetve a zsűrizési szempontokat is. Az értékelés során figyelembe veszik az önkormányzat stratégiáit, településrendezési terveit, zöldfelület-fejlesztési, környezetvédelmi programjait, továbbá a fenntartható fejlődés, a korszerű hulladékfeldolgozás, az épített és természeti örökség megőrzése, gyarapítása, de legfőképp olyan kulturált, virágokkal, zöld növényekkel díszített tiszta környezet megteremtésére irányuló törekvéseket, amelyek a települést az eljövendő generációk számára is széppé és élhetővé teszik. A versenynaptár szerint a szakmai zsűri július elejéig látogatást tesz a csíkszéki városban, és a fenti szempontok alapján minősíti azt. Fontos, hogy az értékelés nem csupán a pillanatnyi állapotról szól majd, hanem egy folyamatról, amelyben a városlakók is meghatározó szerepet játszhatnak.

A város elöljárói a lakosságot is arra ösztönzik, hogy az elkövetkező időszakban kapcsolódjanak be aktívan városvezetés felhívásaihoz, mert csak közös erővel építhető és szépíthető Csíkszereda.

A verseny eredményhirdetése szeptemberben várható. A megmérettetés ugyanakkor remek lehetőséget kínál Csíkszereda bemutatására az európai közösség előtt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?