„Egy álom vált valóra” – Szász Lászlóék keményen dolgoznak a csíki fallabda sikeréért

Rendszeresen szervez versenyeket és ütős sportágakhoz köthető eseményeket a csíkszeredai Transylvanian Tennis/Squash/ Padel Club, amelynek játékosai egyre jobb eredményeket tudnak elérni országos szinten. Tavaly év végén a fallabda rajongói számára fontos hírnek bizonyult, hogy a sportág része lesz a 2028-as Los Angeles-i olimpia programjának, így hosszútávon megnyílhat a lehetőség a hazai játékosok előtt is az ötkarikás szereplésre. Folyamatosan azon dolgoznak, hogy a csíkszeredaiak életében minél inkább jelen legyen a fallabdasport, a tenisz és a padel, szeretnék a jövőben még több fiatallal megismertetni az ütőssportágakat.

A csíkszeredai Transylvanian Tennis/Squash/ Padel Club 2014 óta biztosít lehetőséget a helyiek számára kipróbálni az ütős sportokat, az akadémián pedig folyamatosan zajlik a tehetséges gyerekek képzése, akik az évek során számos kiemelkedő eredményt értek el országos szinten, időnként pedig nemzetközi versenyeken is bizonyíthatnak.

Fotók: Szász László

„Egy álom vált valóra a projekt kezdetével. Családi örökségként kaptuk a területet, amellyel valami jó és hasznos dolgot akartunk kezdeni, ekkor született meg a sportbázis ötlete. Önerőből építettem meg a pályákat, folyamatosan edzőtáborokba és versenyekre kezdtünk járni. A kitartó munka meghozta gyümölcsét, rengeteg jó eredmény született” – emlékezett vissza az indulásra Szász László.

Az évek során a versenyeken részt vevő játékosok mellett amatőr szinten is sokan kezdtek érdeklődni a fallabda iránt, amely négyévszakos sportágnak számít, tehát a tenisszel és a padellel ellentétben rossz időjárási körülmények mellett is lehet játszani.

Szász László kitért arra is, hányan járnak rendszeresen a klubba, az itt készülő 30-40 gyerek mellett 100-150 amatőr játékos űzi náluk rendszeres jelleggel a sportágat. Számukra nagyon fontos cél az utánpótlás fejlesztése, folyamatosan dolgoznak azon, hogy vidékről is osztályokat hozzanak el kipróbálni a fallabdát.

Sok más sportághoz hasonlóan ebben az esetben is fontos kérdés a versenyekre járás költségeinek finanszírozása. A tulajdonos szerint fontosak a szponzori pénzek és a szülői támogatások is ahhoz, hogy a gyerekek eljuthassanak azokra az eseményekre, ahol jó eredményt érhetnek el.

„Kapcsolatban állunk a romániai szövetséggel, közösen dolgozunk, versenyeken veszünk részt. Tavaly nálunk tartották a román kupát, igyekszünk évente több eseményt szervezni, behozni a város életébe a sportágat” – tért ki a rendszeresen tartott programjaikra Szász László

Tehetségek a láthatáron

Szász Lászlóéknál a csíkszeredai fallabda és az egyéb ütős sportok fejlesztése családi projektnek számít, aktívan részt vesz benne a tulajdonos felesége Enikő, és lánya Kincső is. A világkupákban és egyéb nemzetközi versenyeken kiemelkedő eredményeket elérő sportolóval tavaly készítettünk interjút, emellett érdemes beszélni az akadémia fiatal tehetségeiről is.

Például Pescărescu Tamara teljesítményéről, aki nemrégiben Győrben nyerte meg U19-es kategóriában a 4. Utánpótlás Ranglista és Fejlődő versenyét. Továbbá U11-es, U13-as, valamint U15-ös korosztályban is vannak az akadémiának országos bajnokai, dobogósai, akikben a jövőre nézve megvan a lehetőség, hogy nagy eredményeket érjenek el.

Ötkarikás újdonság

Tavaly novemberben a sportág kedvelői számára nagy örömöt jelentett, hogy a fallabdát felvették a 2028-as Los Angeles-i olimpia programjába. A döntés jó lehetőséget jelenthet a romániai játékosoknak is arra, hogy kiemelkedő teljesítmény esetén részt vegyenek az ötkarikás eseményen.

További érdekesség, hogy a Forbes magazin 2003-ban kiadott felmérései szerint a fallabda a világ legegészségesebb sportja, megelőzve többek között az evezést és a sziklamászást. Szász László szeretné, ha az olimpiáig hátralevő néhány évben az akadémia fiataljai közül sokan eljutnának arra a szintre, ami a részvételhez kell.

A felkészítéssel kapcsolatban hangsúlyozta, rajta lés lányán kívül nincs olyan helyi származású szakember az akadémián, akit állandó jelleggel be tudna vonni az edzésekbe, viszont rendszeresen besegítenek a munkába külföldi edzők. Látogatásom során éppen a portugál Marco Pratával találkoztam, aki ottléte alatt szívesen foglalkozott a klubba járó gyerekekkel.

Fotó: Szász Kincső

Jazz, Tiktok, Hamburgerek

Az ütős sportok helyi népszerűsítésével kapcsolatban a család tagjai azt is elmondták, a tavalyi városnapokon volt az első olyan alkalom, amikor a tenisz és a fallabda mellett a padel is szerepelt az esemény programjában. A minőségi edzés mellett Szászék fontosnak tartják a megfelelő marketinget is ahhoz, hogy minél több emberrel megismertessék a sportágat.

Népszerűsítési módszereik közé tartozik a közösségi médiában való tartalomgyártás, külön figyelmet fordítva a sok fiatalt elérő Tiktokra. Szász Kincső a városnapokkal kapcsolatban felidézte, jazz zene kíséretében általa készített hamburgereket kóstolhattak a résztvevők az adott programon, színesítve kicsit ezzel a sportágakkal kapcsolatos élményüket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?