Már idén bekerülhet a legjobb száz közé – A csíkszeredai Szász Kincső profi fallabdázókkal készülhet Dubajban

Versenyei miatt sok időt tölt távol otthonától, de személyes céljai mellett továbbra is sokat tesz az ütős sportok csíkszeredai és romániai népszerűsítéséért Szász Kincső fallabdázó, aki sérülése miatt a tervezettnél két hónappal később kezdi a szezont. A 23 éves sportoló jelenleg az ország egyetlen olyan fallabdázója, aki világkupa fordulókon vesz részt, novemberben pedig meglesz a lehetősége a világ 100 lejobb női játékosa közé jutni. Fizikai és technikai képességei mellett gasztronómiai tudását is rendszeresen fejleszti, karrierje befejezése után ugyanis séfként szeretne dolgozni.

Szász Kincső 1999-ben született Székelyudvarhelyen, de csak élete első napjait töltötte a városban. Teljes mértékben csíkszeredainak tartja magát, családjával régóta dolgoznak a fallabdasport (gyakran használt angol nevén squash) és egyéb ütős sportágak népszerűsítésén. Az elmúlt kilenc évben komoly eredményeket értek el, ugyanis egyre többen akarnak klubjukban megismerkedni a fallabdával.

Fotók: Szász Kincső személyes archívuma

A fiatal sportoló beszélgetésünkkor a 123. helyet foglalta el a nemzetközi világranglistán, ezzel egyértelműen ő Románia legsikeresebb fallabdázója, többszörös országos bajnoknak vallhatja magát, jelenleg nincs vetélytársa az országban. Két alkalommal nyerte el az év legjobb női sportolója címet Csíkszeredában.

Legutóbb hét évvel ezelőtt, junior versenyzőként adott interjút a Maszolnak, azóta sporteredményei elérése mellett előkészítette séfkarrierjét is. Tanulmányait a Manchesteri Metropolitan Egyetem Kulináris Üzletvezetés szakán végezte, ezt követően két Michelin-csillagos étteremben is dolgozott.

Szász Kincső jelenleg a világ egyik legjobb edzőjével, az egyiptomi Abdelrahman El-Sergany-vel készül az új megmérettetésekre és a top 100-ba jutásra. Bár a romániai szövetség egyáltalán nem tudja anyagilag támogatni, klubja, a Flying DAF Fallabda Akadémia minőségi körülményeket biztosít neki a felkészüléshez Dubajban.

– Te a teniszről tértél át a fallabdára, amikor megismerted a sportágat. Mennyire volt nehéz ez a váltás?

– Kiskorom óta teniszeztem profi szinten, 16 évesen döntöttem el, hogy váltani szeretnék, mert beleszerettem a fallabdába. Édesapámmal megbeszéltem a döntést. Mivel a két sportág több szempontból teljesen más, annak ellenére, hogy ütővel és labdával játszák mindkettőt, nem volt nehéz elkülöníteni őket egymástól. A technika, a taktika, a pálya, illetve az ütő és labda mérete is más. Mai napig szívesen felállok teniszezni is, ha lehetőség van rá.

– Hét évvel ezelőtt, karriered kezdetén azt nyilatkoztad a Maszolnak, hogy a sportágat még kevesen ismerik Romániában, ma már azért sokan űzik hobbiszinten, de bővült-e azóta a profi mezőny?

– Az évek során Csíkszeredában jónéhányan kezdték amatőr vagy hobbiszinten játszani a sportot, az elmúlt kilenc évben minden alkalommal megszerveztük a mára már hagyománnyá vált Hargita Squash Opent, amelyekre az ország különböző részeiről és külföldről is jönnek játékosok. Városi szinten rengeteget fejlődtünk, én magam leginkább világkupa-fordulókon veszek részt.

Édesapám edzőként irányítja a junior csapatokat, U11-es, U13-as, valamint U15-ös korosztályban is vannak országos bajnokaink, dobogósaink a fiúk és a lányok mezőnyében egyaránt.

– Mit érdemes tudni a nemzetközi versenyek rendszeréről, és a világranglista pontozásáról?

– A versenyeknek különböző kategóriáik vannak, az élmezőny főleg Platinum, Silver és Gold kategóriájú eseményeken vesz részt, ezen kívül megemlíthetjük a Challenger versenyeket. A ranglistán elfoglalt hely alapján lehet rájuk nevezni, minden helyezésért kapunk pontokat.

A mezőny sportolóinak esetében a szezon kilenc legsikeresebb versenyeredményt adják hozzá a ranglistához. Idén sikerült a világbajnokság selejtezőjére bejutni, az is sokat dobott a pontjaimon, ezzel történelmet is írtam, Romániából még senki nem jutott el a selejtezőre.

– Ha jól láttam, a legközelebbi versenyed novemberben, Costa Ricában lesz.

– Igen, ott már biztosan főtáblás leszek. Az elmúlt hat hétben bokaszalag szakadással küzdöttem, úgyhogy az első két hónapot ki kellett hagynom a szezonból, de remélem, novembertől ki fogom tudni hozni magamból a maximumot.

– Nemrég egyiptomi edzőtáborban készültél édesapáddal és más csíkszeredai fallabdázókkal együtt, tudomásom szerint az ország sportolói uralják a világranglista élmezőnyét. Mi az oka, hogy náluk ennyire fejlett ez a sportág?

– Náluk a mentalitás teljesen más, mint máshol. Bár szegény ország, jók az edzők és a játékosok is, ezért hatalmas fejlődési lehetőség ott edzeni. Egyiptomban 20-25 pályás fallabdaklubok vannak, reggeltől estig mindegyiken játszanak. Az iskoláikban kötelező a sportág, nézőként követhettem egy olyan versenyt, ahol több mint ezer gyerek vett részt. Európában a versenyek általában a hétvégén zajlanak, ott viszont nyolc napos események vannak, amelyek komoly teljesítményt igényelnek.

– Reális cél lehet számodra a közeljövőben a top 100-ba jutás?

– Ha minden jól megy, idén decemberig meg fog történni, a Costa Rica-i versenyen jó eredményre számítok, azzal már be lehet jutni a legjobb 100-ba. November folyamán talán Hong Kongban és Új-Zélandon is megpróbálhatom ezt elérni.

A következő évben a top 50 a cél, mindent beleadok annak érdekében, hogy ez sikerüljön. Fő támogatóim a szüleim, de szakmai stábom tagjai is rengeteget segítenek abban, hogy jobban tudjak teljesíteni.

– Hol lehet követni a versenyeket?

– A Squash TV nevű platformon, sajnos nem mindegyik közvetítés ingyenes, de kedvezményesen fel lehet iratkozni. Aki főleg az eredményekre kíváncsi, az a PSA livescore hivatalos oldalán ingyenesen követheti őket.

– Ha jól tudom, édesapáddal és családod többi tagjával a padel nevű sportágat is népszerűsítitek Csíkszeredában, ami a tenisz és a fallabda keverékének tűnik. Mesélnél kicsit róla?

– Édesapám nemrég építette meg az első padel-pályákat a városban. Ezzel bővítettük a helyi sportlehetőségeket, Romániában néhány éve még csak edzőtáborokban próbáltuk ki a sportágat Portugáliában és Olaszországban, ahol csíkszeredaiak is részt vettek. Az elmúlt években gyorsan növekedett a népszerűsége.

Eredetileg Mexikóból származik, az 1970-es évek környékén jött létre. Valóban a fallabda és a tenisz ötvözete, főleg párosban játszák.

– Jelenleg Dubajban készülsz, hogyan telnek ott a mindennapjaid?

– Felszereltség szempontjából a világ legfejlettebb pályáin lehet itt készülni. Klubomnál, a Flying DAF Fallabda Akadémiánál edzőként is dolgozom. Az akadémia egyébként tulajdonosáról, Kanzy El Defrawy-ről kapta a nevét, aki korábban top30-as női játékos volt, őt a mentoromnak is tartom.

Októbertől a felkészüléssel párhuzamosan a klub gasztronómiai arculatának kialakításért felelős vezetőjeként is dolgozom, ami jó lehetőséget jelent nekem a séfkarrierem fejlesztésében, fantasztikus dolognak tartom, hogy a fallabda mellett ezzel is foglalkozhatok.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?