Vészhelyzet van? Menekülni kell? – Ez legyen a túlélőcsomagban

Vészhelyzet esetén fontos tudni, hogy mit kell tartalmaznia a túlélőcsomagnak. Nemcsak természeti csapások, katasztrófák esetén hasznos, ha van vészhelyzeti poggyászunk, akár háború esetén is használható. Az ilyen csomagok nem csupán a túléléshez szükséges eszközöket tartalmazzák, hanem megteremtik a biztonság érzését is a stresszes helyzetekben. A legnagyobb előnye, hogy gyors és hatékony segítséget nyújt, amikor más források nem elérhetőek, a megfelelő előkészület pedig sok esetben életmentő lehet. Mutatjuk, mit tartalmazzon a vészhelyzeti poggyász.

Minden családnak rendelkeznie kell vészhelyzeti tervvel és egy túlélőcsomaggal, amely 3–5 napnyi túlélést lehetővé tevő tárgyakat tartalmaz. A készleteket rendszeresen, fél évente ellenőrizni és cserélni kell, mivel bizonyos termékek lejárhatnak.

A katasztrófavédelmi felügyelőség honlapján található dokumentumból kiderül, melyek a legszükségesebb tárgyak a túlélési poggyász összeállításához, az alábbiakban a főbb kategóriákat ismertetjük.

Az egyik legfontosabb, hogy elegendő víz legyen a családnak, amennyiben háziállatok is vannak, nekik is szükséges vizet biztosítani. Az ivóvizet hűvös, sötét helyen érdemes tárolni és hat havonta cserélni kell. A szakemberek felhívják a figyelmet, rendkívüli vészhelyzet esetén 10 percig tartó forralással ivóvizet kapunk, amennyiben nincs nálunk palackozott víz.

Illusztráció: Pexels

Elengedhetetlen, hogy a túlélőcsomagba ételt is pakoljunk. Figyelni kell arra, hogy előre elkészített ételeket válasszunk, amelyet nem kell főzni vagy melegíteni. Legegyszerűbb, ha konzerves ételeket választunk, emellett energiaszeletekre is szükség lehet, kekszre és édességre is. Ugyanakkor érdemes beszerezni kávét, teát, gyümölcsleveket. Ha kisgyerek is van a családban, ne feledkezzünk meg az előre elkészített bébiételekről, valamint a tejről. A háziállatokról is gondolkodjunk készítsük elő az eledelüket. Amennyiben bizonyos ételeket meg kell melegíteni, gondoskodjunk a tüzelőanyagról is.

Ha az enni- és innivalót összecsomagoltuk, áttérhetünk a ruházatra. Ezt érdemes az évszakokhoz igazítani, és ne feledkezzünk meg a tiszta alsóneműről sem – hívják fel a figyelmet a szakemberek. Elengedhetetlen, hogy hálózsák is legyen a túlélőcsomagban, vagy személyenként két meleg takaró, amennyiben nem jut a család minden tagjának hálózsák.

Az elsősegélydoboz bekészítése is kiemelten fontos. Elsősorban azokat a gyógyszereket szükséges bepakolni, amelyeket rendszeresen használunk. Legyen nálunk fájdalomcsillapító, fertőtlenítőszerek. Szükség esetén a tolószékhez, hallókészülékhez szükséges tartozékokat is csomagoljuk össze.

Természetesen szükség van még higiéniai eszközökre is: vécépapírra, nedveszsebkendőre, szappanra, samponra, dezodorra, fogkrémre, fogkefére, fésűre.

A fontos tartozékok kategóriájába tartozik még az elemes rádió (az elemeket évente cserélni kell), a zseblámpa, a fejlámpa és tartalék elemek. Pakoljunk be sípot, a rövid sípolások a vészjelzést jelentik. Természetesen mobiltelefon, telefonkártya, töltőkábel és pótakkumulátor nélkül ne induljunk el.

Fotó: Unsplash

Amennyiben kisgyerek is van a családban, ne feledkezzünk meg a játékokról, kifestős könyvekről és zsírkrétákról, hogy a gyermekek lefoglalhassák magukat.

A személyes dokumentumokra is szükség lesz, vészhelyzet esetén pakoljuk be a személyi igazolványokat, egészégbiztosítási kártyákat, pénzt és a legfontosabb telefonszámokat is készítsük elő. A szakemberek összeállítottak egy dokumentumot, amelyet alapvető információkkal kell kitölteni, és amelyet érdemes magunknál tartani. A dokumentum ide kattintva tölthető le.

Mint írtuk, Raed Arafat múlt héten felhívta a lakosság figyelmét, hogy a megelőzés a legjobb módszer a katasztrófák kockázatának csökkentésére, és fontos a lakosság felkészítése, mert vészhelyzet esetén a hatóságok kiérkezéséig a polgároknak kell egymáson segíteniük.

A belügyminisztériumi államtitkár kifejtette, szerinte valamennyi polgár feladata felkészülni a vészhelyzetekre. „Mindig a helyszínen tartózkodó emberek, a veszélyzóna közelében lévő szomszédok reagálnak elsőként egy katasztrófa esetén. A szakember fontosnak nevezte, hogy az emberek vegyék komolyan a figyelmeztetéseket, a Ro-Alert üzeneteket és a hatóságok más jelzéseit. Ugyanakkor szerinte mindenkinek rendelkeznie kellene egy túlélőcsomaggal.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?