banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Duplázódott Hargita megye költségvetése

Hargita megye önkormányzati testülete kedden a rendes havi ülésén fogadta el a 2024-es költségvetést, amely csaknem duplája a tavalyinak, közel 730 millió lej, amelyből a megyei tanács költségvetése 423,5 millió lej. A beruházási listán szereplő fejlesztések összértéke eléri a 698 millió lejt, amely összeg multianuális.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, büszke a megyei tanács apparátusára, amely november óta dolgozik a költségvetésen és elsők között van, amely a testület elé tudta terjeszteni a 2024-re előirányzott költségvetést. 

Folytatják az elkezdett beruházásokat

„Olyan költségvetést sikerült a testülettel megszavaznunk, amely talán a megyei tanács történetében a legnagyobb, csaknem duplája a tavalyihoz képest. Folytatjuk az elkezdett beruházásokat, újak indulnak el, a megyei utas fejlesztések mellett gőzerővel folytatjuk az egészségügyi fejlesztéseket. Mindezek mellett szeretnénk a homoródfürdői villákat felújítani és azokat az ifjúsági tevékenységek számára használatba bocsájtani, a digitalizációra és a bürokrácia csökkentésére erőfeszítéseket tenni a rendelkezésre álló összegekből, és minél előbb elindítani a civil szervezeteknek szóló pályázati programokat” – tette hozzá Borboly Csaba.

Fotók: Hargita Megye Tanácsa

Bíró Barna Botond alelnök hozzátette, ezzel kapcsolatban pályázati tájékoztatókat fognak tartani. Mint előrevetítette, február közepétől tájékoztatnak a programok határidejéről. Az egyik legnagyobb változás, hogy idén a sportpályázatokra elkülönített keretösszeg 1,6 millió lej, amely duplája a tavalyi keretnek. A tömegsportoknál az egy pályázaton belül megpályázható maximális összeget 5 ezer lejről 7 ezer lejre növelték, a versenysportok esetében pedig 20 ezer lejről 30 ezer lejre emelték. Az önkéntes tűzoltó egyesületek számára kiírt program keretösszege 400 ezer lej, a kulturális tevékenységeket támogató program kerete 800 ezer lej, az ifjúsági tevékenységeket finanszírozó programokra 500 ezer lejig pályázhatnak, a családoknak szóló programokat 70 ezer lejig támogatják, míg a turisztikai programok támogatására a civil szervezetek 100 ezer lejig pályázhatnak.

Terepjárót kapott a Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálat

Az ülés megkezdése előtt a testület tagjainak bemutatták Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának legújabb járművét. A terepjáró megkönnyíti azon területekre a kiszállást, amelyek nehezen megközelíthetőek gépjárművel, így a sérültek szállítása is gyorsabbá, kényelmesebbé válik ezekről a helyekről. Fekete Örs, a közszolgálat vezetője ugyanakkor bemutatta azt a különleges pótkocsit, amely a mentőkutyák szállítására van kialakítva.

A hegyimentő csapat munkáját 5 mentőkutya segíti. A kutyák segítségével a keresési idő jelentősen csökkenhet, ugyanakkor a keresési terület is jelentősen leszűkül, amely nagyban segíti a mentést.

Ugyancsak az ülés megkezdése előtt tájékoztatták a testület tagjait, hogy Hargita Megye Tanácsa és a hozzátartozó szakintézmények szolidarizálnak a mezőgazdálkodók és fuvarozók nehézségeivel. Mint elhangzott, mellettük állnak, és készek segíteni, amennyiben erre szükség lesz.

(Nyitókép: Gábos Albin)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?