Még lehet jelentkezni Kárpát-medence egyik legszínvonalasabb népdaléneklési versenyére

Harmincadik alkalommal szervezik meg a Hajnal akar lenni... elnevezésű népdaléneklési versenyt. Február 12-ig várják az elődöntőre szánt összeállításokat videófelvétel formájában, 16-18-án pedig a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány székehelyén rendezik meg a döntőt. Az eseményről Vajas Albert, az alapítvány munkatársa, a verseny főszervezője mesélt nekünk.

A Kallós Zoltán Alapítvány és a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) szervezésében harmincadik alkalommal kerül sor a Hajnal akar lenni... Kárpát-medencei népdaléneklési versenyre. Vajas Alberttől megtudtuk, hogy három évtizeddel ezelőtt Szatmárnémetiből, a KÓTA kezdeményezésére indult útjára az azóta már méltán híres verseny, az elmúlt években pedig annyiban alakult át, hogy most már van egy magyarországi fordulója is, illetve az erdélyi esemény lebonyolítását a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány vette át. Természetesen nem csak magyarországi és erdélyi énekesek jelentkezhetnek, a két helyszín ötlete csupán könnyítő szándékkal jött létre, bárhonnan a Kárpát-medencéből várják az énekelni vágyókat.

Fotó: Kallós Zoltán Alapítvány Facebook-oldala

Vajas Albert, mint korábbi versenyző és felkészítő tanár elmondta, hogy a Hajnal akar lenni... nagy előnye, hogy itt a zsűri értékelése nem csupán egy pontszámot jelent, aztán vagy továbbjut vele az ember, vagy nem. Itt rögtön a produkciója után mindenki kap egy egyéni értékelőt a zsűritől, és ezekből az értékelésekből –  akár a saját produkció után, akár mások produkcióit és értékelőjét meghallgatva – nagyon sokat lehet tanulni versenyzőként is és felkészítő tanárként egyaránt.

A zsűri elnöke minden évben Birinyi József, a KÓTA alelnöke, a népzenei részleg vezetője, népzenekutató. Mint Vajas Albert elmondta, a zsűri többi tagját úgy szokták kiválasztani, hogy legyenek magyarországi és erdélyi szakemberek is. A csapat évről évre változik, ennek pedig legfőbb oka, hogy szeretnék, ha a rendszeresen jelentkező versenyzők különböző véleményekkel találkoznának, illetve fontos szempont az is, hogy minél többen ismerjék meg azokat a fiatalokat, akik jelenleg énekelnek a Kárpát-medencében.

A versenyre három kategóriában várják a jelentkezőket: 10-től 14-éves korig, 15-től 30 éves korig és 31 éves kortól felfelé. A legjobbakra különleges nyeremények várnak, hiszen Erdély és Magyarország legnagyobb népzenei táboraiba kapnak meghívást, így például Gyimesbe, Kalotaszentkirályra, Válaszútra és Örkényre is, ahol az anyaország egyik legrégebbi táborát, a Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánctábort szervezik.

A jelentkezés menetéről bővebb információkat az esemény Facebook-oldalán olvashatnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?