Éremeső – taroltak a szatmárnémeti karatésok az országos bajnokságon

Harminchárom éremmel térhettek haza Râmnicu Vâlceáról a Szatmárnémeti Yakuza Sportklub versenyzői. A hétvégi megmérettetésen két próbában tesztelhették tudásukat a résztvevők, a dobogósok közül többen duplázni tudtak. A gyerekek eredményeiről és a klubnál zajló munkáról Csatári Attila edző mesélt a Maszolnak.

Remek teljesítményt nyújtva harminchárom érmet, köztük tizenhárom aranyat szereztek Râmnicu Vâlceán a Szatmárnémeti Yakuza Sportklub versenyzői. Az országos bajnokságon összesen közel 900 fiatal sportoló lépett a tatamira.

A Yakuza Sportklub tíz és fél éve létező egyesület, ahol Csatári Attila, Kalocsai Zoltán és Sóós Róbert edzők segítik azoknak a fejlődését, akik bármilyen szinten karatézni szeretnének. A hétvégi országos bajnokságra negyvenöt gyereket neveztek, közülük sokan újoncnak számítottak a fontos megmérettetésen.

Fotó: Yakuza Sportklub

„Amikor azt mondjuk, sok volt a kezdő a csapatban, az nem azt jelenti, hogy ők egy hónapja járnak edzeni, hanem egy-két éve. A haladók nem igazán voltak velünk a versenyen. Reménykedtünk abban, legalább húsz érmet el fogunk tudni hozni, végül messze túlszárnyaltuk a várakozásokat” – értékelte elégedetten a csapat teljesítményét a Maszolnak Csatári Attila.

Az eseményen két kategóriában indulhattak a résztvevők. Az egyik a Karate Világszövetség versenyszabályai szerint lebonyolított kumite versenyszám, a másik pedig a shobu ippon próba (egypontos rendszer). Néhány gyerek esetében előfordult a duplázás is, tehát mindkét kategóriában tudtak érmet szerezni. Carina Cherestean volt az egyetlen a csapatból, aki két próbában győzni tudott.

Csatári kitért a sportegyesületnél zajló munkára és arra, milyen tényezőktől függ, hogy a gyerekek hosszútávon eredményesek tudjanak lenni a karatéban és versenyszinten is űzni tudják a sportot.

„Sokszor azt is figyelembe kell venni, melyik szülő tudja megengedni magának a sportággal járó költségeket. Van egy-két polgármesteri hivatal, amely besegít, de ez nem annyira jellemző. Vidéken kevesebb sportcsapat van, emiatt nagyobb eséllyel kap támogatást a karate. Szatmáron ez nehézkesebb” – hívta fel a figyelmet a versenyzéssel járó anyagi tényezőkre is.

„Nálunk nincs felső korhatár. Az alsó kötelezően hat, esetenként öt és fél évtől kezdődik. Sokan nem veszik figyelembe azt a tényezőt, hogy egy négyéves gyerek hiába nagynövésű, nehéz megértetni vele egyes szabályokat. Ha véletlenül eltalálja a másik fejét egy erősebb mozdulattal, könnyen lehet, hogy az a gyerek többet nem akar sportolni” – magyarázta az alsó korhatár okait az edző.

A klub nemzetközi versenyekre is szokta nevezni sportolóit, legközelebb áprilisban fognak részt venni ilyen megmérettetésen. Akkor más országok legjobbjaival is összemérhetik erejüket karatésaik a tatamin.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?