Erdélyi divattervezők kollekcióit mutatták be Kolozsváron: fenntarthatóság és újrahasznosítás a cél

A Kolozsvári Magyar Napok keretében ismét változatos divatbemutatót láthatott a közönség: az Artwise egyesület szervezésében, Belső hang címmel meghirdetett esemény során erdélyi tervezők/alkotók munkáit láthatták az érdeklődők: 7 ruhatervezőtől, 2 táska- és 3 ékszertervezőtől mutattak be új kollekciókat, közölték a szervezők.

A divatbemutatón Jánosi Ágnes, Chignon Mignon - Török Patrícia, Frigy Nóra, Demeter Evelin, Szakács Ágnes, Lilibug - Máthé Orsolya, Quinto csoport (Jakab Zsófia, Bartha Fruzsina, Borbély Sarolta, Kurkó Maja Andrea és Bartha Réka Kinga) ruha kollekcióit; Selected Bags és Esztány táskakollekcióit; valamint a Sesid - Tófalvi Szidónia, Inizza - Szabó Ildikó, MEA Creations - Benedek Tímea ékszerkollekcióit tekinthették meg.

„A tervezők stílusa, szakmai előmenetele nagyon különböző, mert a csapat eseményeinek célja az ismert márkák mellett az új tehetségek bemutatása. Ezek az alkotások egymástól sokszor nagyon különböző, paradox módon jelennek meg, teret adva nekünk, a régió divatfogyasztóinak, hogy megtalálhassuk személyes értékrendünket egyes darabokban, épp ezért fontos a közönség számára úgy keresni és meglátni a divatot a bemutatott kollekciókban, hogy szem előtt tartjuk, a divat szubjektív” – fogalmaztak közleményükben.

Kiemelték, több tervező koncepciójában vannak viszont közös pontok. Az egyik a fenntarthatóság és az újrahasznosítás témaköre, amely általánosan egyre nagyobb teret nyer a globális divatszektorban. Az Inizzia újrahasznosított üveg ékszereket, Antal Hajnal újtahasznosított papírból készült táskáit vitte, a tervező egyébként az elmúlt 10 évben több, mint 10 tonna papírt hasznosított újra. 

A Quinto, 5 fiatal tervezőből álló csapata is már meglévő, újrafelhasznált darabokból készült ruháit mutatta be, például farmernadrágok, farmerdzsekik, selyem, tüll kiegészitők felhasználásával készült ruhákat. Az anyagok festését és bleachelését maguk a lányok végezték, ahogyan a varrást is. 

Szintén újrahasznosított textilből varrta különleges kollekcióját Demeter Evelin tervező, aki  7 éve dolgozik a szakmában tervezőként, külföldön és itthon is ismerhetik divatillusztrációit, illetve 3 éve egyengeti tanárként a marosvásárhelyi Művészeti Szaklíceum Textil és Divattervezés szak diákjainak útját. Hasonlóképp, Frigy Nóra, akit jelmeztervezőként is ismerhetünk, az általa készített különleges korszettekhez olyan anyagokat használt fel újra mint a farmer, párnahuzat, terítő stb. Szakács Ágnestől pedig eddig főként estélyi, alkalmi viseletet láthattak korábban a kifutókon, idén azonban bemutatta az első menyasszonyiruha minikollekcióját.

A népi hagyományok és népművészeti elemek inspirálják Jánosi Ágnes ruháit, akinek alkotásai magukban hordozzák a környezetünkhöz való természetes kapcsolódás gondolatát, és így a slow élet és a kézműves mesterségek szimbólumai is egyben. Természetes anyagok fehasználásával a modern, tudatos nőket célozza meg alkotásaival, írják.

Hozzáteszik, a tánc közben kinyíló népi szoknyák ihlették meg Esztány Istvánt, valamikor több, mint egy évtizede, aki megalkotta az ikonikus Esztány-táskát: a praktikus, alkalmazkodó, de egyben stílusos bőr táskát. Bemutatásra kerültek a klasszikus darabok mellett vadonatúj, harsány alkotások, valamint egy premier.

Kolozsvári kisebb márkákat is láthatott a közönség Lilibug és Sesid alkotásai által, az első egy érdekes ruhakollekció, amely sportos eleganciájával egy biológus által megálmodott formavilágot mutatott be, míg a Sesid-ékszereket egy építőmérnök hölgy álmodta meg nagyon színesre és nőiesre.

A Chignon Mignon táskákat már több éve ismerhetik a vásárlók, viszont a divattervező, Török Patrícia idén egy ruhakollekcióval is meglepte követőit, amely könnyed, nyárias eleganciát vitt a kifutóra.

A szervezők elmondása szerint az Artwise csapata eseményei által arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy ezek a különbözős tervezői stílusok nagyon is megférnek egymás mellett, a közönségnek pedig fel kell fedeznie ezeket a körülöttünk kibontakozó értékes tervezői világokat, itt Erdélyben!

A csapat hisz az régió fejlődő divatvilágában, így minden évben több eseménnyel igyekszik támogatni azt. Divattervezői pályát választani vagy divatmárkát létrehozni Erdélyben több kihívást jelent, mint Európa nyugati országaiban, köszönhető ez annak is, hogy a helyi magyar nyelvű közösség még nagyon kevés ismerettel rendelkezikezen a területen.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?