Istenek, gésák és a gyermeki én – divatbemutatón jártunk

„A divat világa káprázatos, lenyűgöző és pazar, de nem annyira távoli, mint amilyennek gondolod” – állítja az ArtWise csapata, akik pénteken a 9. Kolozsvári Magyar Napokon interaktív divatbemutatót tartottak a H33 egyik pincéjében. A kifutók csillogó világa keveredett az underground helyszín misztikumával, ahol nemcsak a különleges ruhadarabokkal, de tervezőikkel is megismerkedhettünk.

Az ArtWise célja kapcsolatot teremteni a képzőművészek, divattervezők és kézművesek valamint a közönség között. A divatbemutatón olyan fiatal divattervezők kollekcióit  mutatták be, akik korábban Kolozsváron, Bukarestben és Milánóban tanultak. Izgalmas és extrém ruhakölteményekben vonultak fel a modellek, előtte azonban Tamás Endre, a Blogdíler megálmodója kérdezte a designereket a kollekcióikról.

Az első bemutatkozó divattervező, Benedek Tímea Ágnes God’s on Earth (Istenek a Földön) kollekciója többrétegű, emberi történetekből inspirálódott, az alkotó ember magánya, szenvedése ihlette. A ruhák különleges technikával, aprólékos munka során készültek.  Az újrahasznosításra fektet nagy hangsúlyt Madácsy Anna Júlia A farmer arcai nevű kollekciója, melyben főleg régi farmereket és tüllt használt fel. Kurjatko Orsolya kollekciója révén a bennünk rejtőző gyermeki énre igyekszik felhívni a figyelmet. A férfi és női ruhadarabokat is magába foglaló kollekció a divattervező húgának rajzai alapján készültek, így az fő inspirációforrást a gyermeki rajzok adták. A mexikói halottak napja, az élet és halál kettőssége ihlette meg Jakab Andra divattervezőt, akinek Titokzatos virágszirmok című kollekciójában izgalmasan keveredik a tüll és a bőr, a fekete, a lila árnyalataival.  Höncz Júlia Lilla két kollekciójából láthattunk különleges kreációkat, egyiket a ’60-as évek és Andy Warhol világa, a másikat pedig a gésák ihlették. Bár Ferenczy Borbála divattervező nem tudott jelen lenni a rendezvényen, de bemutatták legújabb kreációját.  

Kimaradt?