Megtalálták a Philae leszállóegységet

Kevesebb mint egy hónappal a Rosetta űrszonda küldetésének vége előtt az űreszköz nagyfelbontású kamerája rátalált a Philae leszállóegységre, amely 2014 novemberében landolt a 67P/Csurjumov–Geraszimenko-üstökösön.

A felvételeket, amelyeken látszik, hogy az egység egy sötét hasadékba ékelődött, szeptember 2-án készítette az OSIRIS nevű kamera. A felvételek alapján az is világos, hogy miért nem sikerült stabil kapcsolatot kiépíteni a leszállóegységgel a landolást követően. A Philae a leszállás során többször is megpattant az üstökös felszínén, és bár az eredetileg kiszemelt landolóhelyen még látták, további két órába telt, mire végleg megállapodott, és ennek során szem elől tévesztették a szakértők.

Az egység végül az Agilkia nevű terület helyett az Abüdosz nevűn kötött ki, ahol a napelemei nem tudtak elég energiát felvenni, így a landolóegység hibernációs módba lépett.

„Most, hogy a landolóegység megvan, készen állunk a Rosetta leszállására, így a következőkben ennek leszállóhelyéről igyekszünk minél részletesebb fotókat készíteni” – mondta hozzá Holger Sierks, az OSIRIS kamera felvételeit elemző csapat vezetője. A Rosetta a tervek szerint szeptember 30-án ereszkedik le az üstökösmag felszínére. Előtte még egy utolsó, közeli pillantást vet az égitest legérdekesebb régióira, köztük a Maat nevű terület nyílt mélyedéseire, amelyek tanulmányozása révén a kutatók bepillantást remélnek nyerni az üstökös belső szerkezetébe is – írja az ipon.hu.

Kapcsolódók

Kimaradt?