Már fúr a Philae az üstökösön

Megkezdte a talajfúrást mintavétel céljából az üstökös felszínén a Philae leszállóegység, de elképzelhető, hogy a tápegységek lemerülése miatt az adatok már nem jutnak el a Földre - közölték az Európai Űrügynökség (ESA) németországi irányítóközpontjában.

A kutatók versenyt futnak az idővel, mert a 67P/Csurjumov-Geraszimenko felszínére szerdán leszállt kutatóegységnek kimerülőben vannak a saját tápegységei, és mivel árnyékos helyen ért talajt, egyelőre bizonytalan, hogy sikerül-e napenergiával feltöltődnie 

A Philae tápegységei már csak néhány órára elegendő energiát tartalmaznak és napelemei nem működnek megfelelően - közölte Philippe Gaudon, a francia űrügynökség (CNES) illetékes projekt vezetője. A minilabor élettartamával kapcsolatban elmondta, hogy amikor a tápegységei lemerülnek, és napelemei sem töltődnek fel, az egység hibernált állapotba kerül. A kutató úgy vélte, ez már szombatra virradó éjszaka bekövetkezhet.

A Rosetta űrszonda utazásának egyik célja, hogy mintát vegyen az üstökösön lévő talajból. A tudósok különösen arra kíváncsiak, talál-e a Philae az égitest magjában organikus molekulákat, amelyek szerepet játszhattak a földi élet megjelenésében.

Az Európai Űrügynökség tudósai hosszas latolgatás után döntöttek úgy, parancsot adnak a robotnak a fúrások elvégzésére. Korábban attól tartottak, hogy a művelet kibillentheti egyensúlyából a leszállóegységet, amelyet semmi sem rögzít az üstökös felszínén, mert erre alkalmas szigonyai nem működnek. Mivel azonban az égitestre szerdán leszállt Philae minilabornak meg vannak számlálva az aktív órái, úgy döntöttek, addig is minden lehetséges műveletet megkísérelnek.

Kapcsolódók

Kimaradt?