banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

További támogatást nyújt a magyar kormány a zilahi református kollégium építéséhez

A magyar kormány újabb 1 milliárd forint támogatást biztosít a Zilahi Református Wesselényi Kollégium új épületének folytatására. Az örömhírt sajtótájékoztató keretén belül Soltész Miklós, a magyar kormány államtitkára tudatta az új oktatási intézmény látogatása során. Az eseményen jelen volt többek között Seres Dénes parlamenti képviselő, Bogdán Szabolcs János református püspök és Bara Lajos iskolaigazgató is.

Isten azt mondja, ne a régi dolgokat emlegessétek, ne a múlton tűnődjetek. A Biblia egyik legnagyobb örömüzenete, hogy Istennel le lehet zárni a múltat, általa új életet lehet találni – mondta igei bevezetőjében Bogdán Szabolcs János. A találkozón elhangzott, a múltat nem lehet letagadni, ismerni kell, de nem szabad a múltnál leragadni, hanem a múlt tanulságait levonva, ebből erőt merítve, tovább kell lépni. Mindenki ismeri a zilahi kollégium történetét, köztudott, hogy ez az egyedüli oktatási intézmény a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KRE) területén, amit nem kapott vissza az egyház, de nem mondtak le róla.

Soltész Miklós és Seres Dénes | A szerző felvétele

„Isten új lehetőséget nyitott, nem rágódunk, nem kesergünk, hanem elindulunk az új úton. Amikor évekkel ezelőtt felmerült az új kollégium építésének a gondolata, sokan kishitűen legyintettek, és azt mondták, hogy nem lesz belőle semmi, hiszen hihetetlen volt még maga a gondolat is. De Isten másképp akarta, ezért kimunkálta, és egyre többen lettek, akik hittek benne, és Magyarország nemzeti kormányában rendelt egy olyan támogatót is, amely nemcsak anyagi forrást, hanem lelki támogatást is nyújt. Nem vagyunk egyedül, magunkra hagyatva, testvéreink vannak, és ez megerősítő. Ma már bemutatható állapotban van az épület, kezd kibontakozni, a város felett magasodik, és hirdeti Isten dicsőségét. A lelki szemeinkkel már látható a cél, amely felé tartunk, és Isten gondoskodik a folytatásról, ugyanis a magyar kormány által kirendelte a folytatáshoz szükséges anyagiakat és lelkületet a következő lépés megtételére.” – fogalmazott a püspök. Az egyházi vezető kiemelte, tekintsenek továbbra is reménységgel előre, hiszen nincsenek egyedül.

Soltész Miklós, beszédében hangsúlyozta: a hagyomány kötelez, és a hagyományt, az oktatást, amely fél évezredre nyúlik vissza, sok minden megtörte, a trianoni diktatúra, a második világháború és a kommunizmus is. Az akadályok, nehézségek viszont sokszor megerősítik a közösséget, új lehetőséget biztosítanak. Mint mondta, a zilahi iskolának az ügye először egy hat évvel ezelőtti beszélgetéskor jött szóba, és már akkor a megoldáson gondolkodott.

Az iskola pere részben „megköszönhető”, mert e nélkül nem indult volna el az építkezés. Nagyon nehéz helyzetben van a világ, mert miközben mások pusztítanak a háborúban, nekünk embereket, lelkeket kell mentenünk – mondta és az iskolaépítés terén további egy milliárd forint támogatásról biztosította az egyházi vezetőket. Soltész Miklós elmondta, bár Brüsszelből nagy pofonokat kapnak, továbbra is kiállnak az értékek mellett, a nemzet mellett, kimondják, hogy a kereszténység kétezer éves tanítása összehasonlíthatatlanul többet ér minden más, most megjelenő ideológiánál. Az az érték, amely mellett kiállnak, örök.

Kiemelte az idei választások fontosságát, mondván, ahhoz, hogy megvalósuljon az építkezés, hogy ne fogyjon tovább a magyarság, erős országokra, erős magyar képviseletre van szükség Zilahon, a Partiumban, Erdély más területén. Arra bíztatott mindenkit, hogy vegyék komolyan a választást. Mindazok, akik támogatják a magyar képviseletet, a közösségnek a jövőjét is szolgálják. Óriási feladat, felelősség, főleg ott, ahol kevesen vannak, de fontos a részvétel, mert: „akkor tudunk ilyen iskolákat építeni, bölcsődéket, óvodákat, templomokat megújítani, ha van képviselet” Végezetül hozzátette: hiszem, hogy néhány év múlva gyermekektől lesz hangos ez az iskola.A vendégek pár osztályba is bekukkantottak | A szerző felvétele

Seres Dénes parlamenti képviselő már kezdetben segített „az akadályok átugrásában”, hogy az elképzelés valósággá váljon. Elmondta, sok száz éven keresztül a Wesselényi kollégium nemcsak Szilágyságnak, hanem az egész régiónak volt a szellemi központja. Működött, és most is működik. „Ahol templomok, iskolák épülnek, ott jövőre gondolunk, az ifjú nemzedékre, a megmaradásra. Nagyra értékelem Magyarország kormányának segítségét, támogatását és örülök, hogy ilyen egyházi vezetőink vannak, akik odaadással dolgoznak népünk megmaradásáért, mert az iskolában nemcsak oktatni, hanem nevelni is kell azon értékek mentén, amit magunkénak vallunk. Akkor van erőnk és tudunk tenni közösségünkért, ha ott vagyunk a döntéshozásban, a végrehajtásban. Ha nem lennénk ott, nem tudnánk eredményeket elérni” – mondta a képviselő, aki hozzátette, mi felépítjük a kollégiumot, de ennek a működtetése az önkormányzatra hárul.

Bara Lajos igazgató beszédében hangsúlyozta, hogy a református kollégium nemcsak a zilahi gyerekek oktatását vállalta fel, hanem a szilágysági magyarok oktatását is. „Kezdetben nehéz éveket éltünk meg, az indulásnál a gyermekek a templomban, az RMDSZ irodában tanultak, majd egy átalakított bentlakás épületét próbáltuk meg élettel megtölteni. 2019-ben a politikum hathatós közreműködésével sikerült egy EU-s beruházást behozni az iskolába, ezáltal olyan körülmények között zajlik most az oktatás, ami méltó egy modern iskolához” – mondta, hozzátéve, a magyar kormány nemzetpolitikájának, valamint a KRE és a politikum támogatásának köszönhetően valósulhat meg az új ötszintes iskola, ezért nagyon hálás a segítségért, támogatásért.

Köszönetet mondott a szülőknek, akik a reménytelennek tűnő időkben is vállalták, hogy gyermekeiket hozzájuk íratják, még akkor is, amikor 1991-ben az akkreditálás „a levegőben lógott”, de 1994-ben ezt is megoldották. „Lesz magyar jövő itt a vidéken, amennyiben lesz magyar iskola és lesz magyarul imádkozó közösség, és nem utolsó sorban, ha lesz magyar képviselet. Mindez rajtunk múlik, itt élő magyarokon. Ezért mindenki ki-ki a maga helyén végezze felelősséggel a tevékenységét, és garantált lesz magyar jövő ezen a vidéken” – zárta az igazgató. A sajtótájékoztatót követően az államtitkár a jelenlegi iskolaépületet is megtekintette, benézett néhány osztályterembe és elbeszélgetett a tanulókkal.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?