Kivitelezők hiánya akadályozza a Szilágy megyei kórház gyors korszerűsítését

Prioritásként kezelte az elmúlt években Szilágy Megye Tanácsa a szilágysági egészségügy helyzetét, nagy hangsúlyt fektetett a kórházak korszerűsítésére, bővítésére, hogy az intézmények megfeleljenek a 21. század elvárásainak, és minél magasabb szintű szolgáltatásokat nyújtsanak a betegeknek. Ebben nagy része volt az RMDSZ-nek is, hiszen az országos költségvetésből az utóbbi hat évben több mint 45 millió lejt irányítottak a zilahi megyei kórház felújítására és eszközbeszerzésre. A helyzetet nehezíti, hogy több beruházásra nem találnak kivitelezőt, van olyan tender, amit már harmadszor kell meghirdetniük, és abban bíznak, talán most jelentkezik egy vállalkozó, hogy elvégezze a munkát. 

Év végéig elkészül a sürgősségi és a járóbetegrendelő

Szilágyi Róbert István, a Szilágy megyei tanács RMDSZ-es alelnöke elmondta, folyamatban van a sürgősségi osztály bővítése, eszközökkel való ellátása, ami összességében 18 millió lejes beruházás. Ebből hatmillió lejt az Európai Unió biztosít, a különbözetet kölcsönből és saját forrásból fedezik. „Az előírás szerint év végére befejezik a munkálatokat, ezt követően kijelenthetjük: a megyei sürgősségi részleg befogadóképessége – a lakossághoz mérten – nemcsak a térség, hanem talán országos szinten is a legnagyobb lesz, új, modern orvosi műszerekkel”, magyarázta az alelnök.

A szerző felvételei

Szintén uniós pályázatból 2,5 millió lej értékben orvosi eszközökkel látják el a járóbeteg-rendelőintézetet (poliklinikát). „Reméljük, hogy őszre ezeket is megvásároljuk” – mondta Szilágyi Róbert, majd hozzátette: az angio központ megépítése is jól halad, 95 százalékban elkészült, a villamoshálózat kapacitásának bővítésén dolgoznak, hogy az orvosi műszer üzemeltethető legyen. Ha minden a tervek szerint halad, akkor július közepére működőképes lesz. Remélik, hogy 1–2 hónap alatt megszerzik a nukleáris biztonsági hatóság (CNCAN) jóváhagyását is, azt követően nyár közepére, végére már használhatják a szakemberek a speciális eszközöket. „Rendelkezünk szakemberekkel, és ha szükséges, még hozunk. Vannak, akik elvégezték a szükséges képzéseket ahhoz, hogy ezeken a gépeken dolgozhassanak” – nyomatékosította Szilágyi Róbert.

A helikopter-leszállópálya tervezőre és kivitelezőre vár

A kórház B épületére megépülő helikopter-leszállópálya kapcsán az alelnök ismertette: sajnos már kétszer hirdették meg a tendert, de eddig sem a tervezésre, sem a kivitelezésre nem jelentkezett senki. Abban bíznak, hogy harmadjára már akad egy olyan cég, amely vállalná ennek összeállítását és kivitelezését, hogy jövő év közepére befejezhessék a beruházást. Fontos, sőt életmentő a gyors és hatékony ellátás, ezért felvonóval akadálymentesen és időt megtakarítva szállíthatják a beteget a sürgősségi osztályra, emelte ki a megyei tanács alelnöke.

Tervezik a rehabilitációs osztály korszerűsítése is. Az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) keretében megnyerték a pályázatot, de a dokumentáció elkészítésére még nem érkezett jelentkező. A közeljövőben aktualizálják, és ismét meghirdetik a tendert, abban bízva, hogy ezúttal lesz, aki ezt is megvalósítsa. „Nyilvánvaló, hogy azt követően nemcsak energiahatékonyság szempontjából növeljük az épület hatékonyságát, hanem teljes felújítást végzünk, sőt bővítjük az épületet egy emelettel és felvonóval látjuk el, hogy korszerű körülmények között kezelhessék a betegeket” – mondta az alelnök.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?