Zilahon az iskolaorvosi hálózat az egészséges életmódot népszerűsíti

Zilah önkormányzata a helyi szociális igazgatóságon keresztül iskolaorvosi hálózatot működtet a város 25 oktatási intézményében. Jelenleg ez a hálózat két fogorvosi rendelőből, három általános iskolaorvosi rendelőből, és 20 egészségügyi pontból áll.

A közeljövőben további két egészségügyi rendelőt hoznak létre, egy fogorvosit a Voievod Gelu Technológiai Líceumban és egy iskolaorvosit a Mihai Eminescu Általános Iskolában.

Illuszráció: Pexels

Fazakas Miklós, Zilah RMDSZ-es alpolgármestere elmondta, fogorvosi rendelők működnek a Iuliu Maniu Általános Iskolában és az Avram Iancu Sportlíceumban. Az elsőhöz 15 oktatási intézmény diákjai, óvodásai tartoznak, többek között ide járnak a Silvania Főgimnázium és a Zilahi Református Wesselényi Kollégium diákjai, a Mihai Eminescu fogorvosi rendelőjébe 13 tanintézmény tanulói, köztük a Gheorghe Șincai Pedagógiai Líceum diákjai. A korszerű eszközökkel felszerelt fogorvosi rendelők egyre népszerűbbek a fiatalok körében, mert minőségi szolgáltatásokat biztosítanak, kezdve a szájüregi profilaxistól (megelőzés), az egyszerű gyógyító kezelésekig (tejfogak kihúzása stb.). Tavaly, a két rendelőben, 1845 vizsgálatot és 168 kezelést végeztek.

Az általános iskolaorvosi rendelőkben az óvodások és a tanulók orvosi- és járványügyi szűrővizsgálatokat vehetnek igénybe, sok esetben az orvosok és ápolók egészségnevelést tartanak a csoportok és az osztályok számára. Az iskolában nyújtott egészségügyi szolgáltatások felhívják a figyelmet az egészséges életmód korai elsajátítására, amely egész életen át a kiegyensúlyozott fejlődést biztosítja – ismertette az alpolgármester.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?