A Szilágyság örömmel várja a magyar szakorvosokat, családorvosokat

Hagyományteremtő céllal rendezte meg a hétvégén – immár második alkalommal – az RMDSZ Szilágy megyei szervezete a szilágysági magyar orvosok találkozóját Kémeren. Az esemény már tavaly is sikeresnek bizonyult, ezért a nagy érdeklődésnek köszönhetően, akár évente kétszer is megtartják. A hétvégi találkozón, Vass Levente, az egészségügyi minisztérium államtitkára is jelen volt.

Ezúttal olyan emberekkel találkozunk, beszélgetünk, akik sokat tesznek a közösségért, az emberekért – mondta Seres Dénes RMDSZ-es parlamenti képviselő, kiemelve, örül, hogy számos magyar fiatal szakorvos került a Szilágyságba. Egyrészük szilágysági, viszont vannak, akik más megyékből kerültek ide. „Azt szeretnénk, ha mindannyian hosszú éveken keresztül itt maradnának, a Szilágyságban”. A találkozó lehetőséget adott, a jó hírek megosztására, a gondok ismertetésére. „Mi megpróbáltunk tenni az egészségügyért, az elmúlt négy évben 45 millió lejt fordított az RMDSZ a Szilágy Megyei Sürgősségi Kórház felújítására, orvosi eszközök beszerzésére, mert közösségünk nagy része itt kezelteti magát, ezért arra törekszünk, hogy számukra minőségi egészségügyi ellátást, szolgáltatást biztosítsunk” – fogalmazott a képviselő.

Vass Levente és Seres Dénes | A szerző felvételei

A találkozón elmondta, szeretné, ha a fiatal szakorvosok itt maradnának, mert „jó ez a Szilágyság, jórészt becsületes magyar emberek lakják”, és azt kérte, az egészségügyben dolgozók szolgálják továbbra is ezt a közösséget, próbáljanak meg beilleszkedni, és legyenek ennek a közösségnek a részei. Kiemelte, továbbra is várják a magyar szakorvosokat és családorvosokat, mert nagy igény van rájuk.  

Sok a pozitív visszajelzés

„Bementem, és magyarul szóltak hozzám” – mesélte sok falusi idős ember. Ez annak tulajdonítható, hogy szinte minden osztályon vannak olyan szakorvosok, akik beszélik a magyar nyelvet, és megkérdezik: „na, mama, mi baj van?” – és ezt, főleg az idősek, nagyon értékelik, „egyrészt megkönnyebbülnek, meggyógyulnak, ha kedvesen, mosolyogva szólnak hozzájuk” – hangzott el a találkozón, mely azzal a céllal jött létre, hogy az orvosok megismerjék egymást és megbeszéljék a felmerülő problémákat, hogy eredményesen szolgálhassák a közösséget.

Vass Levente RMDSZ-es államtitkár megköszönte a megyei szervezetnek, hogy „a tenyerén tartja a helyi orvos társadalmat”, mert más megyékben nincs ilyen jellegű rendezvény. ,,Ha ezt érzik az orvosok, akkor könnyebb fiatal szakembereket verbuválni, hazahívni a szülőföldre, ez pedig hosszú távon biztosíthatja az egészségügy, humánerőforrás tartalékát, pótlását, ami a betegek szempontjából elengedhetetlen” – mondta.

Kiemelte, az utóbbi hat évben erős egészségügyi érdekképviselet kezd kialakulni, és sok olyan jelentős lépés született meg a szervezetnek köszönhetően, ami az egészségügyben dolgozók számára kedvező. 

Az orvosok örömmel fogadták a kezdeményezést

Dr. Gáspár Boróka, szilágysomlyói főorvos megköszönve az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének, hogy immár második alkalommal rendezte meg a magyar orvosok találkozóját, elmondta, az esemény lehetőséget nyújt baráti, szakmai beszélgetésre, ismerkedésre és kikapcsolódásra, a generációk közötti tapasztalat átadására, hiszen közösen egy minőségi és anyanyelvi ellátást biztosítanak a Szilágy megyei lakosoknak, akik bizalommal fordulnak feléjük.

Dr. Pálffy Orsolya Kinga kardiológus megfogalmazta: ,,a találkozó célja, hogy ismerkedjünk, eszmét cseréljünk és megvitassunk olyan egészségügyi problémákat, amire együtt esetleg jobban megoldást tudunk találni”.

A közel ötven jelenlévő bizonyította, továbbra is a szilágysági betegek érdekeit képviseli, és mindent megtesz azért, hogy minőségi egészségügyi ellátásba részesítse pácienseit.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?