Szilágysági borászok összefogtak, és új, minőségi termékekkel lépnek piacra

Borversenyt tartottak a hétvégén a szilágysági Kémeren. Az eseménynek a Fort Silvan pincészet adott otthont, a rendezvényre Szilágyság és Szatmár pincészeteit, valamint a környék borászait is szívesen látták.

Szombat délelőtt meleg, napsütéses idő csalogatta ki a kémeri szőlőhegyre a versenyre jelentkezőket és az érdeklődőket. Hosszú szünet után ismét élettel telt meg a kémeri hegyoldal, amely csodálatos tájával nemcsak a környék, hanem az ország, sőt külföld turistáit, borászait is vonzza.

Úttörő kezdeményezés

„Néhány Szilágy megyei pincészet tulajdonosa, a kárászteleki Ágoston Zsolt, a szilágysomlyói Blaga Dumitru, a kémeri Szekrényes Andrea, valamint jómagam, bátor lépést tettünk, és létrehoztunk egy szövetkezetet, mert azt tapasztaltuk, hogy a borok értékesítésében is szükség van összefogásra, a közös menedzsment kialakítására. A szövetkezet neve Szil pincészetet, románul Cramele Ulm” – ismertette Szoboszlai Attila házigazda, a Fort Silvan pincészet tulajdonosa.

Az elnevezés Szilágy megye megnevezésének (szilfával borított terület volt a Szilágyság) a román változata. A borászszövetkezet célja a régió pincészeteiben érlelt kiváló nedű eljuttatása az ország éttermeibe, áruházaiba, a határon túlra, hogy népszerűsítse, minőségileg magasabb szintre emelje az itt előállított borokat, emellett a régió turisztikai vonzerejét is hírül vigye, ismertesse.

A borászati verseny kémeri tájba simuló helyszíne | A szerző felvételei

A szövetkezet Szoboszlai Attila vállalkozó és Faluvégi Ferenc kárászteleki polgármester ötlete alapján született, majd szakemberek kialakították a brand arculatát, logóját, címkéjét, és mindazt, ami a népszerűsítéshez kellett. 2019-ben Szoboszlai Attila bejegyezte a szövetkezetet, amely azóta ismertté vált, és az idei szüret után társaival megkezdik a Szil pincészet első borainak palackozását, piacra dobását.

Szakemberek segítségével egybedarálás vagy házasítás révén minden évben előállítanak egy fehér, egy rozé és egy vörös bort, ezek különlegessége abban rejlik majd, hogy érezhető lesz rajtuk mindegyik pincészet szőlőjének a zamata, sajátossága, úgymond egyfajta jellegbor lesz, szilágysági jellemzőkkel. A borokat a Cramele Ulm, Szil pincészet címke alatt értékesítik, már elkészültek az üvegek és a címkék, az idei szüretre várnak.

„Erdélyben mi vagyunk az elsők, az úttörők ezen a téren, a most megszervezett borverseny pedig nemcsak a versenyről szól, hanem arról, hogy a szakemberek megmondják, hol tart Szilágy és Szatmár megye borászata, mire kell a jövőben figyelnünk, min kell javítanunk” – mondta Szoboszlai Attila. Eddig létrehozták az online értékesítést, Kolozsváron és környékén, valamint a zilahi Fenyves negyedben látványos kis üzleteket alakítottak ki, ahol megtalálhatóak a szövetkezet társult tagjainak a borai.

Öt megye borai mérettettek meg

Csütörtökön délután a szakemberek szakmai tanácsadást, előadást tartottak a pincészetek képviselőinek a hordók hatása a vörösborok érlelésére témában, majd pénteken a borminták kiértékelése következett.

A verseny napjára összesen 99 fehér, rozé és vörös bor, valamint pezsgő érkezett Szilágy és Szatmár megyéből, de neveztek Kolozs, Bihar és Beszterce-Naszód megyéből is, sőt volt egy Szilágy megyei Spanyolországban élő jelentkező is versenyen kívül. A borokat a szakmában elismert zsűritagok - Balla Géza, Berecki Csaba, Chifor Sergiu, Gál István, Kormos Zoltán, Maxim Ovidiu, Pálfi Noémi és Valcu Vasile értékelték.

Balla Géza bort kóstol

Balla Géza, az Erdélyi Magyar Borászok Egyesületének elnöke elmondta, meglepően szép, illetve jó borokat kóstoltak, és mindegyik kategóriában arany- és ezüstéremmel díjazták a kiváló italokat. „Az érmek a borról beszélnek, a zsűritagok pedig elsősorban útmutatót adtak a gazdáknak, amit a jövőben felhasználhatnak. Az értékelések során megtudhatták, milyen borokat kell készíteni, milyen lehetőségük van ebben a szakmában, és milyen irányba kell haladniuk. Nagyon fontos, hogy minél több ilyen lehetőséget megragadjanak, ezért arra bíztatom őket, hogy máskor is vigyék boraikat versenyekre” – mondta Balla Géza, a szakmai zsűri elnöke.

Magyarország és Románia egyik legismertebb termelője és borszakembere hozzátette, a jövőben jobban oda kell figyelniük a bor minőségére, hogy azt olyan helyen lehessen értékesíteni, ahol megkapják a megfelelő árat is érte. A kezdő borászoknak azt ajánlotta, hogy bátran vágjanak bele a szakmába, és ha szőlőterülettel rendelkeznek, ne értékesítsék a szőlőt, ne adják el a lédig bort, hanem készítsenek minőségi bort, amit palackoznak, és azt értékesítsék.Öt megye borai versenyeztek

Ugyanakkor meg kell keresni azokat a fogyasztókat, akik mindent megtesznek azért, hogy jó minőségű bort fogyaszthassanak, meg kell kínálni az előállított borokkal ezeket az embereket, és meg kell győzni őket, hogy Erdélyben is lehet olyan bort készíteni, ami nem alacsonyabb minőségű, mint egy külföldi, francia, spanyol vagy olasz bor.

Szilágy megyéből kémeri, kárászteleki, somlyói, ballai, bagosi, krasznai, ippi és nagyfalui gazdák is megmérettették boraikat, a díjazottak közül a kárászteleki Ágoston pincészet két aranyéremmel is büszkélkedhetett a versenyt követően, amit a fehér és a vörös borával ért el.  

Balla Géza kiemelte, nagyon jó kezdeményezés Szoboszlai Attila részéről, hogy házigazdaként helyet adott a rendezvénynek, és azt javasolta, minden évben egyszer meg kell ismételni a borversenyt, mert ez csak a szakma javára fordulhat. Ami pedig a jó bor titkát illeti, kérdésünkre elmondta, amikor 2018-ban Magyarországon az év bortermelője lett, ami a szakma Kossuth-díjának is neveznek, hasonló kérdésre azt válaszolta: egyszerű fogyasztóként jó bor az, amiből az ember, ha megiszik egy pohárral, kéri a következőt is.

A kárászteleki Ágoston pincészet két aranyérmet is átvehetett

A nap folyamán címketerveket mutattak be a Nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem vizuális kommunikáció mesterszakos hallgatói és a Székelyhídi Képzőművészeti Csoport alkotói, a jó hangulatot az Orion együttes biztosította, a rendezvény társszervezője a Civitas Alapítvány és az AMM design reklámügynökség volt.

A közeljövőt illetően a Szil pincészet július közepén a borfogyasztókat akarja meghívni, éttermek, üzletházak, üzletláncok, eseménytermek képviselőit, hogy partnerségi kapcsolatok szülessenek, és egymásra találjon a kínálat és a kereslet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?